Doorgaan naar artikel

Nieuwe witlofrassen in de week gelegd

Nieuwe witlofrassen ontwikkelen, introduceren en positioneren vraagt tijd en ervaring opdoen in de praktijk. Dat bleek deze week opnieuw tijdens twee rassendemonstraties in de midden vroege periode. Hazera en Chicosem vergeleken rassen onder nummer met al ingeburgerde rassen.

In de rassendemonstratie vergeleek Hazera haar nummers H3154 en H3191 met de rassen Topscore en Flexine. Chicosem had de nummers OK 73R, OK 394 en OK 398 in de demo liggen die vergeleken werden met de rassen Baccara, Fakir, First Lady en Vintor. Baccara is het standaard ras voor deze periode bij Witlofkwekerij Zonnenberg in Zeeland, een van de twee proeflocaties.

Rustig trekregime

Herman Zonnenberg teelt witlof voor de Belgische markt en daar is het rustige trekregime dan ook op afgestemd, net zoals dat regime is afgestemd op het ras Baccara. Onder andere omstandigheden kunnen rassen zich anders gedragen dan in deze (eenmalige) demonstratie. Wel geeft de demonstratie een duidelijke indruk en gaven alle rassen een mooie bak witlof, zowel met wortels van een licht perceel als van een zwaar perceel.

Nummers Hazera

Het nummer H3154 van Hazera moet de opvolger worden van Ombline met een oogstperiode van begin februari tot en met juni. Het ras is nog groeikrachtiger dan Topscore. H3154 gaf in de demo soms een wat minder mooie vorm en wat minder vulling. Volgens Arie Oomen van Hazera wordt dat later in het seizoen beter. Hij gaf aan dat de zaadfirma eerst meer ervaring met het ras wil opdoen, voordat er beslist wordt hoe met het ras verder te gaan.

Het nummer H3191 was in eerste instantie bedoeld als vroeg ras voor oogst van november tot en met januari. In de rassendemonstratie in december gaf het ras een lage productie. Van de partij wortels die in die demonstratie zijn gebruikt, zijn nu opnieuw wortels opgezet. Oomen gaf aan dat het ras nu veel beter tot zijn recht komt en dat Hazera verder wil met het nummer, maar dan ook met de wortelteelt toegespitst op de midden vroege oogstperiode vanaf januari.

Nummers Chicosem

Het nummer OK 394 van Chicosem is bedoeld voor de trek vanaf april. Het ras is een middenlang type met een korte pit. In de demo was de uniformiteit iets minder dan van Fakir en de sortering wat grover met de maatsortering van de wortels als reden. Vanaf 2017 is van dit ras voldoende commercieel zaad beschikbaar. Het is een CMS ras dat resistent is tegen Safari.

Het nummer OK 398 is eveneens bedoeld voor de trek vanaf april. Het lof is iets korter en compacter. Van dit ras is voor 2016 al commercieel zaad beschikbaar.

OK 73R is een zusje van Baccara met een iets mooiere, spitse vorm. Het nummer is Safari resistent. OK 73R blijkt gevoelig voor pitlengte. In de demo zat de pit bij dit ras het hoogste, daarom is een duidelijk op het ras toegespitst trekregime nodig. De kroppen zijn zwaar.

Beoordeling overige rassen

Fakir werd beoordeeld als een mooie bak met minder dan 50% pitlengte. Datzelfde gold voor Baccara. Bij Vintor zat de pit iets hoger, net als bij Topscore van lichte grond. Van zware grond gaf Topscore 50% pitlengte. Die lijn kwam er in de demo in Noord-Holland ook uit, maar daar zat de pitlengte over zijn geheel wat hoger door een ander trekregime gekoppeld aan een andere afzetmarkt. Flexine liet wat binnenspranten zien en een iets langere pit. De hoeveelheid binnenspranten hangt samen het droge stofgehalte van de wortels, trekregime en de trekperiode. Bij een droge stofgehalte boven 25% is het aan te bevelen het ras vóór de zomerperiode te forceren. First Lady is een buikig type witlof dat voor het tweede seizoen meedraait. Het ras kenmerkt zich door een hele kort pitlengte en een hoog soortelijk gewicht. De wortels mogen niet te zwaar zijn. Trekperiode is vanaf februari tot in juli/augustus.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin