Doorgaan naar artikel

Droger weer verlicht groentemarkt deels, ook witlof

Voor een reeks buitenteelten is de dagprijs redelijk genormaliseerd door betere omstandigheden. Ook witlof zakt mee, als substituutproduct.

Een supermarktmanager laat weten dat hij al zijn bestelde groente nu binnen krijgt voor wat betreft buitenteelten. Broccoli is terug gestuurd door kwaliteitsproblemen. Er zijn nu dus voldoende hoeveelheden beschikbaar om contracten in te vullen. Dat geldt voor bloemkool, prei, andijvie, courgette, maar ook broccoli. Courgette is nog wel afkomstig uit de kas en broccoli is kwalitatief dus lastig.

Prijsdaling witlof

Een witlofverkoper laat weten de prijsdaling op de vrije markt wel te begrijpen. Er is meer verschillend product beschikbaar van het land. Witlof is in twee weken tijd gedaald van € 2,44 naar € 1,35 per kilo (ZON). Door de dagmarktbeweging is ook de winkelprijs bij Albert Heijn gedaald naar € 1,39 per pond. Bij de concurrenten is dat nog boven de € 1,50.

Winkelprijzen voor prei zijn ook deels genormaliseerd. Op de dagmarkt is dat ook zichtbaar (zie grafiek). De winkelprijs van bloemkool hangt nog op € 2,99 per stuk. Op de dagmarkt zijn de prijzen voor bloemkool (zessen) wel gedaald al naar rond de € 1,20 per stuk.

Kwaliteitsproblemen

Een broccoliteler beaamt de kwaliteitsproblemen in de teelt. Zeker in supermarktkringen is er weinig tolerantie voor verkleuring, stelt hij. Via de handel heeft hij deze week nog weekprijzen ontvangen van rond de € 2 per kilo, natuurlijk veel hoger dan de vaste contractprijs die hij ook heeft. In de winkels liggen prijzen rond € 1,70 per pond. Het is voor telers lastig pondsstronken te telen. Door natheid, een extreme droge weer en wildschade komt de plant lastig op gewicht, stelt de teler. Door een achterblijvend plantschema zal aanvoer niet al te groot zijn komende weken.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin