Doorgaan naar artikel

‘Oude witlofpennen spreiden, nieuwe vervroegen’

Nog steeds is er veel uitval bij het opzetten van de witlofpennen. De oogst kan een kwart kleiner uitvallen.

In de trek van witlof is volgens Aik Ruiter van Collectieve Onderneming Ruiter in Oostwoud sinds de laatste Geluiden half april weinig veranderd. De uitval in pennen is door kopphytophthora nog steeds hoog. “Ik denk dat we over het hele jaar 25% minder witlof oogsten. Er zijn partijen bij die we niet opzetten en er is uitval bij de trek. Ook bij het opzetten zelf selecteren we wat betrouwbaar lijkt, dat kost natuurlijk veel tijd.” Nu zijn er nog wel middelen om besmetting in de bak tegen te gaan, maar ook dat pakket wordt smaller als volgend jaar Paraat eruit gaat.

Beste partijen bewaard voor late seizoen

Ruiter hoopt over een paar weken uit de mindere partijen te zijn. De beste worden bewaard voor het late seizoen. “We spreiden de voorraad. Daarnaast zijn we van plan 1 oktober nieuwe pennen te rooien om eerder naar over te schakelen.” De lage productie heeft natuurlijk impact op het bedrijfsresultaat. Pennen maken volgens de teler een derde uit van de kostprijs.

Om vroeger pennen te rooien zijn de eerste op 7 mei gezaaid. Helaas kwam daar een lading hagel over heen en werkte het koude en natte weer niet echt mee aan de vervroeging. Voor later zaaisels (14 en 21 mei en 3, 9 en 12 juni) wist Ruiter steeds een perceel te vinden. “Dat is ons wel gelukt, al waren er constant buien. Bij de laatste zaai was de grond niet helemaal klaar, maar de tijd begon te dringen.” Overigens is het gewas volgens hem de zware regen goed doorgekomen. Hij ziet minder uitval dan verwacht en concludeert dat mei toch groeizaam weer heeft gehad.

Pech met beschikbaarheid van zaad

De witlofteler stelt dat collega’s meer pech hadden, niet alleen met de grond maar ook met de beschikbaarheid van zaad. Ecrine, Topscore en Flexine waren tijdelijk niet leverbaar. Zelf heeft hij van Flexine 13 ha minder gezaaid in verband met de gevoeligheid voor Phytophthora. Een nieuw ras bij Ruiter is Dijne. Dit ras is beter bestand tegen onkruidmiddelen uit de lijn van Safari. In de pennenteelt wordt dan wel geschoffeld maar op de rij zelf is chemisch bestrijding nog altijd een must.

Auteur: Marga van der Meer

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Aik Ruiter

Witlofteler in Oostwoud (Noord-Holland)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin