Doorgaan naar artikel

Daar heb je de Freek Vonk van de tuinbouw

De glastuinbouw heeft in Nederland niet echt een hoge gunfactor. Op zijn best kijkt men er schouderophalend naar: mooie producten, lelijk productiesysteem. Wat zou helpen: een ‘cool’ uithangbord.

‘De glastuinbouw: onterecht onbemind?’ Dat was de intrigerende titel van een bijeenkomst in het Amsterdamse debatcentrum De Balie, afgelopen maandag. Programmamaker Teun van de Keuken leidde de avond. Hij deed dat met zijn bekende ironische ondertoon. Als om uit te stralen: ja, sowieso onbemind. En ja, heel misschien zou dat onterecht kunnen zijn.

Misschien zijn jullie toch wel de meest progressieve jongens en meisjes

Het werd een levendige avond. Niet in de laatste plaats kwam dat op het conto van de ontspannen geloofwaardigheid van Frank van der Helm. Docent plantenteelt aan de Agrarische Hogeschool van InHolland in Delft en daar sinds een jaar ook lector Weerbare Plantenteeltsystemen. Een man die zijn vakgebied beheerst en dat ook op een even plezierige als begrijpelijke manier kan overbrengen. Een soort Freek Vonk, maar dan voor tuinbouwgewassen en hun fascinerend actieve rol in de teeltsystemen van de moderne tuinbouw.

Niet op de kast te jagen

Ook Peter van Hulten van Van der Avoird Trayplant droeg met jeugdig enthousiasme het in de tuinbouw welbekende verhaal van een mooi en niet voor niks prijswinnend bedrijf uit. Wat deze twee tuinbouwspecialisten zo overtuigend maakte, was in de eerste plaats hun grip op de materie. Maar ook het feit dat ze zich door Van de Keukens ironie niet op de kast lieten jagen. Van der Helm kaatste die ironie zelfs vriendelijk plagerig terug, zonder dat het de sfeer in De Balie verzuurde.

Geen al te opzichtig kritische grachtengordelaars

Die sfeer zat er natuurlijk toch wel aardig in: al te opzichtig kritische grachtengordelaars waren niet op deze maandagavondprogramma af gekomen. Of ze hielden zich stil, omringd door een meerderheid van tuinbouwprofessionals en -studenten.

En aan het einde van de avond, nadat ook architect Jago van Bergen nog de lof gezongen had van moderne megakassen zoals die voor vers voer én voor zo niet de gun- dan toch wel de wow-factor kunnen gaan zorgen in de metropolen van de 21ste eeuw en biodiversiteitsadviseur Eveline Stilma ook al zo schijnbaar belangeloos benadrukte wat er allemaal goed gaat in en om de kassen, kwam van de keuken met een ontboezeming.

‘Ik heb me laten overtuigen’

“Ik heb me eigenlijk best door jullie laten overtuigen. In deze serie Koplopers heb ik vaak te maken met conservatieve mensen in de landbouwsector, maar misschien zijn jullie toch wel de meest progressieve jongens en meisjes.” Zeker weten doe je het niet, bij een man die van ironie zijn trademark heeft gemaakt, maar het lijkt er toch op dat de glastuinbouwgunfactor bij Teun sinds maandag toch wel een paar puntjes omhoog is gegaan.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin