Doorgaan naar artikel

Markt: kou stimuleert niet alle wintergroente

Witlof en spruiten scoren met behoorlijke prijzen, zo blijkt uit een prijsvergelijking over de laatste vier jaar voor wintergroente.

Bij prei is de middenprijs over week 48 mager als we de Belgische prijzen vergelijken met meerdere jaren. Witlof haalde vorige week een gemiddelde opbrengst van € 1,93, zo blijkt uit cijfers van de koepel voor Belgische afzetorganisaties VBT. In de jaren daarvoor lag de middenprijs van week 48 steeds tussen € 1,29 en € 1,74 per kilo. De witlofprijs vorige week was opnieuw hoog na de middenprijs van € 2,00 in week 47. De krapte op de markt blijft vertaald worden in hogere afzetprijzen.

Spruiten

In mindere mate geldt dat voor spruiten ook. De middenprijs van € 0,91 in week 48 was ook iets lager dan de week ervoor (€ 0,99), maar de prijs was alleen in 2016 hoger in die week en dus lager in voorgaande twee jaar. Met een prijs van € 0,91 per kilo gemiddeld in week 48 zijn telers in Vlaanderen niet ontevreden.

Nederlandse daghandelsprijzen voor spruiten liggen deze week ook boven het peil van 2018. Voor de A-spruiten bij The Greenery was de prijs dinsdag nog € 0,54 (en € 0,39 vorig jaar).

Niet meer geveild

Het aanbod groente op de Belgische veilingen neemt af. Bloemkool wordt nog geveild, maar de rol van Belgische aanvoer wordt steeds kleiner op de markt. Dat geldt ook voor komkommer. Bij tomaten is de Belgische productie nog genoeg om een belangrijke rol op de Duitse groothandelsmarkten te spelen voor vleestomaten.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin