Doorgaan naar artikel

Bij prei knellen de contractprijzen

Bij prei wordt deze dagen in ieder geval behoorlijk geplant, dat is een winstpunt van de drogere dagen. Oogsten van nieuwe prei gebeurt nog niet op grote schaal.

Telers die dat wel kunnen, zijn spekkoper, mits zij op de vrije markt afzetten natuurlijk. Klokprijzen lagen deze week tot wel € 2,80, in België nog wat hoger, blijkt uit veiloverzichten.

Naast de vele neerslag ter velde, hebben de koude dagen de groei uit de gewassen gehaald, ook daardoor is de productie afgelopen week niet fors geweest.

Wel of geen vast prijs in contract

Preitelers die in een contract leveren aan de afnemer, moeten deze kopers inlichten dat ze niet de volumes kunnen leveren in de juiste specificaties. Een preiteler die zijn eigen afzet doet, ervaart dat bij afnemers het begrip groter is door de vele aandacht voor de neerslag. Dat contractvolumes niet gehaald worden, lijkt geaccepteerd. Of daar nog een prijscorrectie bij hoort, is vraag twee. “Dat gesprek wil ik nog wel aangaan”, zegt hij.

De dagprijzen voor prei liggen ook ruim boven de prijs voor biologische prei, stelt een handelaar. De krapte bij gangbare prei is nu eenmaal hoger dan in het kleinere kanaal biologisch.

Een inkoper van een groothandel weet dat de gevraagde volumes teruglopen met huidige prijzen. Speciaalzaken zetten minder af bij deze prijzen. Deze inkoper is zelf onzeker over de prijsontwikkeling komende dagen. Er wordt weer regen verwacht. Hij neemt af van een vaste teler, waarbij de vrije marktprijzen worden afgerekend.

Prei in de supermarkt

Supermarkten hebben hun prijzen ook aangepast. De ketens vragen zo rond de € 0,99 per stuk (AH), een dubbeltje minder dan biologische prei. Dat prijsverschil was € 0,27 drie weken geleden. Gangbare prei kostte toen € 0,72 per stuk.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin