Doorgaan naar artikel

‘In heel Europa sprake van landhonger’

Aik Ruiter runt met zijn vader Dirk en oom Jan het bedrijf CV COR, vernoemd naar zijn opa Cor. Het bedrijf in Oostwoud is een echt familiebedrijf, want ook 4 neven, een nicht, 2 ooms en een tante van Aik werken mee op het witlofbedrijf. Het personeel bestaat dagelijks uit zo’n 30 personen, waarvan 17 met een vast fulltime of parttime contract.

CV COR forceert per jaar 135 hectare witlofwortels, maar dit jaar staat de teller qua contracten op 120 hectare. “Of we die 15 hectare nog in kunnen vullen moet nog blijken, want je merkt dit jaar echt dat akkerbouwers andere keuzes maken over wat ze met hun grond gaan doen”, aldus Ruiter. Dat heeft toch vooral te maken met de onzekerheden die hangen rond het invullen van het puntensysteem onder GLB. “En dan denken ze vaker aan uien of conservengroente, omdat die de afgelopen twee jaar goed betaald zijn. In deze situatie hang je er als witlofteler toch maar een beetje bij. Uiteindelijk gaat het bij ons ook maar om 15 hectare. Dat valt in de loop van het seizoen misschien ook nog op een andere manier in te vullen. De beschikbaarheid van grond speelt trouwens ook in België en Frankrijk. Dat betekent dat er ook niet ineens veel meer wortels elders geteeld gaan worden. Er lijkt in heel Europa sprake van een soort van ‘landhonger’. Misschien pakt dat uiteindelijk voor de witlofafzet wel gunstig uit.”

Wij richten ons op 500 gram in flowpack met 3 kroppen van 165 à 170 gram

2 rassen

De rassen zijn TopScore en Flexine. “Met TopScore zijn we in december gestart en volgende week oogsten we daarvan de laatste”, geeft Ruiter op 11 april aan. “Dan schakelen we over naar Flexine en dat zal wel weer doorlopen tot in december.” Hij is nog steeds tevreden over de productie en kwaliteit van TopScore. “Bij ons speelt dat niet, maar er zijn ook wortels pas in december na de vorst gerooid. Die zijn zolang blijven staan om ze te laten uitdikken. Dat is op zich wel logisch, maar je ziet nu toch dat die wortels meer losse kroppen en minder kilo’s geven.”

Tolpoort Vegetables

CV COR zet het witlof af via Tolpoort Vegetables. “Wij richten ons op 500 gram in flowpack met 3 kroppen van 165 à 170 gram. Vorig jaar ging het in heel de sector qua afzet niet zo geweldig, desondanks zijn we wel tevreden over het opzetten van onze eigen afzet. We hebben denk ik een mooie groep telers als basis met als pijlers witlof, bloemkool en broccoli. Het was een goede stap en dit jaar verloopt de witlofafzet tot op heden natuurlijk boven verwachting.”

Auteur Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Aik Ruiter

Witlofteler in Oostwoud (Noord-Holland)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin