Doorgaan naar artikel

Britse tuinders vragen opnieuw bescherming bij brexit

Foto: Groenten&Fruit

Foto: Groenten&Fruit

Britse tuinders en boeren willen importheffingen en eisen aan import bij brexit.

Britse boeren en tuinders vinden dat ze nog altijd te weinig zekerheden hebben om tegen goedkope import op te boksen na vertrek uit de EU. Ze vrezen overspoeld te worden door goedkope producten die tegen minder strenge eisen zijn geproduceerd. Op het vlak van zowel importheffingen als importeisen aan producten wil de National Farmers Union (NFU) toezeggingen. Zo wil de NFU dat de Britse regering in het geval van een no-deal brexit importheffingen instelt op onder meer eieren, sommige zuivelproducten, plantaardige producten en granen.

Overschot

Britse agrarische producten krijgen na een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU zonder afspraken vermoedelijk te maken met importheffingen. De voormalige Britse premier Theresa May kondigde echter aan dat de Britten geen extra belasting zouden heffen op dergelijke producten. Daarmee wilde May een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland voorkomen.

Voorzitter Minette Batters liet in een verklaring weten dat door EU-heffingen straks minder Britse producten worden uitgevoerd, waardoor een overschot ontstaat op de Britse eilanden. De prijs komt verder onder druk te staan door goedkope import uit de EU, verwacht Batters.

Verder bestaat het gevaar dat de Britse regering producten die tegen lagere productiestandaarden zijn geproduceerd, niet langer mag weren. Ook hier wil de NFU toezeggingen van de regering.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin