Doorgaan naar artikel

KCB strikter in toezicht door extra brexit-taken

Toezicht op handelspartijen van plantaardige producten wordt strikter nu KCB extra brexit-taken krijgt.

Vanaf 31 januari moet een deel van de snijbloemen naar het Verenigd Koninkrijk voorzien zijn van een fytosanitair certificaat. Daarvoor is een inspectie nodig. Dat legt zoveel extra werk neer bij toezichthouder KCB dat procedures strikter worden op alle bedrijven waar KCB mee werkt, dus ook in groenten en fruit.

Zo wordt extra werk dat niet is aangevraagd op locaties niet meer geaccepteerd. Ook wordt de inspectie afgebroken als de exportpartij niet klaar staat, of als er geen assistentie beschikbaar is. Het is ook mogelijk dat inspecties worden verschoven naar een ander tijdstip, dat mogelijk minder goed past bij bedrijven.

KCB krijgt geld voor extra mensen

KCB zegt goed voorbereid te zijn op extra werkzaamheden. Het bureau kreeg ook extra gelden om extra mensen aan te nemen. “Wij stellen alles in het werk om de gevraagde inspecties tijdig uit te voeren. Maar het kan zijn dat de toename aan activiteiten en het werken met nieuwe regels en formaliteiten van invloed is op onze dienstverlening”, schrijft de toezichthouder.

Het KCB-tarief steeg dit jaar 10% vanwege hogere lonen, de in 2023 gestegen prijzen en de verwachte prijsstijging van ingekochte producten en diensten. Of dat bij bedrijven tot een gelijke kostenstijging leidt, is niet zeker. Door flexibeler tarieven (per minuut) kunnen bedrijven kosten drukken als ze het voorwerk zelf goed op orde hebben.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin