Doorgaan naar artikel

Mogelijk ruime brexit-inspectieplicht voor groente en fruit

Het Verenigd Koninkrijk (VK) gaat mogelijk toch voor een ruim pakket aan importeisen voor Nederlandse groenten en fruit.

Dat maakt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bekend. Eind deze maand gaan de importeisen in voor veel sierteeltproducten met inspecties en certificaten. Het lijkt erop dat na het komende Nederlandse seizoen ook voor groenten en fruit dergelijk importeisen gesteld worden.

Het ministerie van Milieu, Voeding en Plattelandszaken van het Verenigd Koninkrijk heeft gepubliceerd welke groenten en fruit waarschijnlijk als medium risk aangemerkt gaan worden. Dat is nog geen eindbesluit, maar de lijst bestaat uit veel soorten. Dat zou betekenen dat deze groente- en fruitsoorten vanaf 31 oktober 2024 geïnspecteerd moeten worden en voorzien moeten zijn van een fytosanitair certificaat.

Beslissing voor april 2024

De uiteindelijke beslissing over het risiconiveau van ingevoerde groenten en fruit moet nog door het Verenigd Koninkrijk bekendgemaakt worden. Volgens het Britse ministerie gebeurt dat voor april 2024. Volgens de NVWA staan op de lijst vele geslachtsnamen. Er wordt niet uitgelegd of het dan om alle soorten gaat die daaronder vallen, maar de NVWA verwacht dat wel.

Afgelopen week maakte KCB al bekend dat haar dienstverlening de komende maanden onder druk komt te staan door de Britse importeisen voor sierteelt.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin