Doorgaan naar artikel

Gasprijs weer verder omhoog

De gasprijs kroop de afgelopen twee weken toch nog wat verder omhoog. Analisten verwachten niet dat dat structureel is.

Europa kan zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat concludeert het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW. Met name voor landen als Oostenrijk en Hongarije is Russisch gas nog steeds belangrijk. In totaal is Rusland nog steeds goed voor 14% van de gaslevering aan Europa.

Meer LNG naar Azië in plaats van Europa

De dreiging dat Oostenrijk geen Russisch gas meer zou krijgen omdat de rechter betalingen van Oostenrijk aan Gazprom zou verbieden, is dan ook van relatief belang op de actuele gasmarkt. De gasprijs voor de korte en middellange termijn ging de laatste twee weken overigens wel met meer dan 10% omhoog.

Dat kon uit alleen het geplande onderhoud aan de Noorse gasvelden niet goed worden verklaard. Ook de hittegolf in Azië wordt erbij gehaald ter verklaring. Dat vergt extra energie voor koeling en airco’s. LNG-schepen varen daarom Europa nu wat vaker voorbij om aan de Aziatische energievraag te voldoen.

Lees verder onder de grafiek

Weinig reden voor verdere prijsverhoging

Structureel is er echter weinig reden om aan te nemen dat de opwaartse druk op de gasprijs nog groter zou moeten worden. De economie in China kwakkelt voort. En de inflatie in de VS daalt maar langzaam. Dat zet een rem op de verhoopte renteverlagingen in Amerika en Europa.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin