Doorgaan naar artikel

Gasprijs voor komende winter stijgt

De gasprijzen voor de middellange termijn zijn de afgelopen zes weken per saldo aan het stijgen. Met name 2025, en in het bijzonder ook het eerste winterkwartaal daarvan, laat een iets verhoogde prijs zien.

Desalniettemin maken analisten zich niet zoveel zorgen. De stijgingen en dalingen bewegen al sinds december binnen een beperkte bandbreedte. De aanvoer van gas is stabiel en vertoont ook weinig verrassingen. Het onderhoud aan de installaties op de Noorse gasvelden in de Noordzee verloopt volgens planning. Ook de productie die via de Freeport LNG-terminal de markt op komt herstelt zich naar de volledige capaciteit.

Lees verder onder de grafiek

Dagen rondom 18 mei

Er wordt wel met argusogen gekeken naar de dagen rondom 18 mei. Gepland onderhoud zal dan wat meer invloed krijgen op de aanvoer. Mocht dit samengaan met minder wind en zon, dan kan het een effect op de prijs krijgen. Ondertussen is de vulling van de Nederlandse gasbergingen weer een paar weken op gang. Sinds begin april het laagste punt van 52,3% werd bereikt is de vulgraad nu weer bijna 59%.

Handel via algoritmes

De kalmte op de markt heeft ook weer wat minder te vrezen van marktmanipulatie. Afgelopen week is nieuwe versie van de Europese REMIT regelgeving voor de groothandelsmarkt gas van kracht geworden. Met daarin nu ook regels voor de handel via of door algoritmes. Gebruik daarvan moet in Nederland altijd gemeld worden bij de Autoriteit Consument en Markt.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin