Doorgaan naar artikel

Twijfels over levering aan Britse markt na jongste brexit-eisen

De onverwachte aanscherping van brexit-eisen voor groenten en fruit uit de EU maakt leveranciers en logistieke bedrijven erg onzeker. Bedrijven twijfelen over levering aan de Britse markt.

Dat zei Mike Parr op de vakbeurs Fruit Logistica in Berlijn. Parr is directeur van logistiek bedrijf PML Seafrigo. Dat bedrijf moet klanten kunnen adviseren over hoe ze hun uitvoer of invoer regelen, maar Parr zegt dat het hem niet lukt. “Nu een aantal groente- en fruitproducten toch op de medium risk lijst staan moeten deze partijen gecontroleerd worden en er moet een fytosanitair certificaat komen. Of dat echt gaat gebeuren is onzeker. Regels veranderen steeds op het laatste moment, tot op een dag van tevoren. Ik spreek veel klanten en zij worden moe van de onzekerheid en bureaucratie. Ze twijfelen of ze eigenlijk nog wel de Britse markt willen bedienen.”

Inzichten niet goed

Parr maakt ook gesprekken mee over de brexit-eisen met de overheidsdiensten. Het valt hem op dat personeelswisselingen gesprekken moeilijk maken. Ook de inzichten zijn vaak niet goed. Zo is Egypte een belangrijke aardbeienleverancier voor het Verenigd Koninkrijk. Uit de Britse invoercijfers blijkt dat niet, omdat veel product in Oostende in Europa aan land komt en vandaar met vrachtwagen het Kanaal oversteekt. Zo hebben beleidsmakers geen oog voor de complexiteit van de handel.

Nieuwe brexit-kosten kan keten niet absorberen

Parr vreest drama’s in oktober als de eisen voor groenten en fruit ingaan. De Britse overheid heeft helemaal geen personeel om de inspecties in de havens uit te voeren. Volgens Parr moet een heffing dit systeem financieren. Dat moet € 200 miljoen opleveren, maar wie betaalt deze rekening? Volgens Parr kunnen telers deze kostenstijgingen niet meer absorberen, logistieke bedrijven hebben de marges ook niet. Dat moet dus leiden tot hogere prijzen in de winkels. “Dat kan ook niet. Veel consumenten hebben al moeite met de prijsstijgingen in de winkels die we nu al zien. Daar kan je de € 200 miljoen niet gaan neerleggen.”

Lees ook: Mogelijk ruime brexit-inspectieplicht voor groente en fruit

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin