Home

Nieuws

Harde brexit in winter lastig voor groente en fruit

Een harde brexit in november zal in het Verenigd Koninkrijk tot extra tekorten leiden, vanwege de focus op import.

De Britse overheid kan voor een deel van haar bevolking het beste de voedingsadviezen voor groente en fruit tijdelijk afschaffen vanwege te verwachten tekorten. Dat schrijft professor voedingsbeleid van de City University Tim Lang in het medische blad The Lancet. Het Verenigd Koninkrijk zal in november een groot tekort aan verse groente en fruit hebben. In die periode komen groente en fruit vooral uit het Zuiden.

Kwetsbare bevolkingsgroep zal meeste hinder ondervinden van brexit

Lang voorziet een gemiddelde prijsstijging van 10% voor groente en fruit. Vooral distributie van groente en fruit aan arme gezinnen zal onder druk komen staan, verwacht Lang, waardoor de harde brexit vooral gevoeld wordt door het kwetsbare deel van de Britse bevolking.

Lang pleit ervoor dat volksgezondheid een belangrijkere rol krijgt in de planning van de brexit-strategie. De Britse overheid zegt voldoende voorbereidingen te treffen om de voedselvoorziening overeind te houden. In Europa worden eveneens maatregelen genomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.