Doorgaan naar artikel

NVWA: opheldering nodig VK nieuwe invoerregels agf

De NVWA kan niet met zekerheid zeggen dat groenten en fruit helemaal onder een soepel importregime vallen in nieuwe douaneregels van het Verenigd Koninkrijk (VK) na de Brexit.

Voor groenten en fruit ziet de NVWA inconsistenties in de definitieve plannen die vorige maand zijn gepubliceerd door het VK. Vrijdag 29 september kwam de NVWA met berichten naar buiten over wat deze nieuwe regels betekenen voor verschillende deelsectoren in de land- en tuinbouw. “Voor groenten en fruit zien we inconsistenties. Aan het VK is hierover opheldering gevraagd. De verwachting is dat het merendeel in de “low risk group” valt en niet fytocertificaatplichtig is. Echter hierover kunnen we nog geen uitsluitsel geven.”

Vanaf 2024 meer veterinair certificaat verplicht

Voor consumptieaardappelen, bittermeloen en prinsessenknol ziet de NVWA dat deze in de “high risk group” vallen. Dat betekent dat bij export deze partijen voorzien moeten zijn van een fytosanitair certificaat.

Vanaf 31 januari 2024 is voor een grote groep dierlijke producten, planten en plantaardige producten een fytosanitair of veterinair certificaat verplicht voor invoer in het VK. De meeste dierlijke producten en 5 soorten snijbloemen vallen namelijk in de groep medium risk.

Vanaf 30 april 2024 gaat het VK deze producten uit de EU ook fysiek controleren. Dat zal niet gelden voor groenten en fruit is de verwachting, maar NVWA kan die zekerheid nog niet helemaal geven voor de hele categorie.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin