Home

Nieuws

Britten nog minder zelfvoorzienend

De Britse tuinbouw heeft in aanloop naar de brexit de productie nog niet opgevoerd. De zelfvoorzieningsgraad is zelfs nog wat gedaald.

Dat meldt Rabobank in haar Tuinbouwupdate van augustus. Uit cijfers over 2018 blijkt dat de productie van groente 12% kleiner was dan het jaar ervoor. Dat had vooral met de hete en droge zomer te maken. Het gevolg was wel dat voor vollegrondsgroente de zelfvoorzieningsgraad daalde van 57 naar 53%. Voor glasgroente is die zelfvoorzieningsgraad met 20% nog een stuk lager. Voor komkommer is het Verenigd koninkrijk zelfs voor 98% afhankelijk van import.

Britse productiewaarde daalt

De waarde van geproduceerde groente in 2018 in het Verenigd Koninkrijk daalde met 0,5% naar 1,4 miljard Britse pond. Daarbij was er zowel een daling bij de vollegrondsgroenten van 0,5% (naar 1.089 miljoen pond) en van 0,6% voor glasgroenten (naar 331 miljoen pond). Ook de fruitproductie liep terug.

De waarde van de binnenlandse productie in het Verenigd Koninkrijk daalde met 0,6% naar 753 miljoen pond bij een volumedaling van 8,9%. Voor fruit ligt de zelfvoorzieningsgraad op 16% en blijft het Verenigd Koninkrijk dus sterk afhankelijk van import.

Britten bezuinigen op duurdere producten

Door de zwakke wisselkoers van het Britse pond zijn de prijzen voor groente en fruit net als voor veel andere producten de afgelopen 2 jaar gestegen. Dat kan tot gevolg hebben dat de Britten gaan bezuinigen op juist de wat duurdere (glas)groente waarin Nederland sterk is, zo verwacht Rabobank. Daarbij worden dezelfde producten uit derde landen als Marokko, Tunesië en Turkije, waar nu al importtarieven op van toepassing zijn, relatief goedkoper als ook op EU-import dezelfde tarieven gaan gelden.

Lees meer artikelen van Groenten & Fruit over brexit

Of registreer je om te kunnen reageren.