Doorgaan naar artikel

Grote stijging export materialen kas naar Verenigd Koninkrijk

Nederlandse kassenbedrijven voerden in 2023 circa 70 procent meer kasmaterialen uit naar het Verenigd Koninkrijk dan in 2022.

Dat blijkt uit de studie Nederlandse agrarische sector in internationaal verband van het CBS en Wageningen University and research (WUR). Daarin is een uitgebreide analyse opgenomen van de kassenbouwactiviteiten door bedrijven uit Nederland. Kassenbouw is ook een behoorlijk belangrijke economische factor. Die handel levert Nederland jaarlijks veel op. De export van kasmaterialen was in 2023 bijvoorbeeld circa € 622 miljoen groter dan de import. Dat heet dan overschot op de handelsbalans en is de toegevoegde economische waarde van een sector.

Lees ook: Landbouwexport naar nieuw record: € 124 miljard

In 2022 was het Verenigd Koninkrijk een flinke afzetmarkt voor kasmaterialen. Dat zijn benodigdheden voor kassenbouw, maar exclusief ramen en technische installaties voor in de kas. De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk schommelt sinds de brexit. Voorafgaand aan die brexit was een piek zichtbaar. Nu dus opnieuw.

Duitsland investeert blijvend in kassen

Qua omvang is Duitsland de belangrijkste afzetmarkt voor kasmaterialen met € 371 miljoen. Dat land investeert daarmee blijvend in kassenbouw. De exportwaarde naar Duitsland steeg in 2023 met 15 procent, mogelijk geheel te verklaren door prijsstijgingen. Dat effect maken deze cijfers niet bekend.

Nederlandse kassenbouwers lijken zich weer iets op te richten nadat orders wegvielen door de inval van Rusland in Oekraïne en daaruit volgende kostenstijgingen voor grondstoffen en energie. In de periode januari 2018 tot en met juni 2021 werd gemiddeld nog voor ongeveer € 8,6 miljoen per maand aan nieuwe orders ontvangen. In de periode daalde dat naar € 4 miljoen per maand. De omvang van nieuwe orders is vanaf juli 2023 weer aan het stijgen en lag in het najaar van 2023 vier maanden lang stabiel op gemiddeld € 5 miljoen euro per maand, al is ook hier het effect van prijsstijgingen onbekend.

Export naar China wisselvallig

In Nederland zijn circa 20 bedrijven actief in het opleveren van complete kascomplexen. Dat is nog naast enkele kleinere kassenbouwers, onderaannemers en kassenbouwers van tweedehandskassen. Deze bedrijven handelen op nationaal en internationaal niveau. Daarbij geldt gemiddeld dat bedrijven circa 80 procent van hun omzet in het buitenland genereren en 20 procent in Nederland. De kassenbouwers zijn vaak samenwerkingsverbanden aangegaan. Deze consortia bieden wereldwijd complete kassen met installaties in turnkeyprojecten. Daarbij blijkt de export naar China wisselvallig te zijn, waar de VS een stabielere afzetmarkt is. De uitvoer naar China is in 2023 met 58 procent gedaald.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin