Doorgaan naar artikel

Zeldzame piekprijs witlof op vrije markt

Het is zelden of nooit gebeurd dat een klokprijs van € 4,80 voor een kilo witlof wordt genoteerd, ook niet in België. Toch gebeurde het deze week.

Bij REO veiling in Roeselare is die prijs genoteerd bij heel gewone volumes, stelt een verkoper desgevraagd. Het volume voor de klok was niet anders dan andere jaren. De hoge witlofprijs is voor een belangrijk deel het gevolg van een zeer goede kerstvraag, stelt de veiling. De problemen met de pennenoogst staan er niet direct mee in verband, wil de veiling maar zeggen. In Nederland wijken witlofprijzen op de vrije markt af, en is niet helemaal te verklaren door sortering.

Sfeer van krapte

Toch is er een sfeer van krapte ontstaan door de problematische pennenoogst en dat zal later in 2024 wel een rol gaan spelen. De telers die nu alsnog de pennen uit de grond halen, kunnen een achterstand inlopen, maar hoeveel goede witlof van deze pennen komt, is ook de vraag. Franse, Belgische en Nederlandse telers hebben dezelfde oogstproblemen gezien.

Contractprijs stevig verhoogd

Vanaf januari wordt een ontspanning voorspeld van de prijs voor witlof, maar tot welk niveau is nog de vraag. Vanaf januari gaan ook nieuwe contractprijzen in voor telers en supermarkten. De contracten hebben een vaste prijs of een prijs met een bandbreedte. Een handelaar laat weten dat de prijsstijging in het nieuwe contractjaar fors is, van zeker meer dan 10 procent. Mogelijk nog een stuk hoger, maar dat wilde hij niet bevestigen.

Vrije markt

Is het komende seizoen de vrije markt dan misschien de beste plek? Dat kan per teler verschillen. Grote bedrijven hebben belang bij vaste contracten, zeker nu supermarkten lijken in te zien dat ze moeten betalen voor productbeschikbaarheid. Witlof is daar een heel duidelijk voorbeeld van.

Supermarkten zullen de prijs dus gaan verhogen. Bij Albert Heijn valt op dat de Belgische winkels € 3,09 vragen voor een zakje met vier stuks, terwijl Nederlandse winkels nog € 2,39 vragen voor hetzelfde product. Slimme Belgische kopers kiezen dan voor biologische witlof. Die is met € 2,49 online veel goedkoper dan de gangbare.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin