Doorgaan naar artikel

Witlofmarkt trekt aan na ongrijpbare prijsdip

Op Belgische veilingen begint de prijs van witlof uit een prijsdip te klimmen. Van € 1,10 per kilo gaat de prijs deze week daar in stapjes dubbeltjes omhoog.

De prijsverwachting in de handel is de afgelopen weken op de proef gesteld. Witlofprijzen waren te laag, zo meenden handelaren. Een verklaring voor de relatief lage prijzen was lastig te geven. Was het een gebrek aan supermarktacties? Reageert de klant op de hogere winkelprijs van € 1,68 (per pond) die dubbeltjes boven het peil van 2023 ligt? Het is niet helemaal duidelijk. Het gevoel van de telers was al wel dat de prijs omhoog zou gaan. Er worden pennen gespaard in Nederland en België. In België zijn er telers gestopt. De verwachting van een prijsopleving kan dan bijna niet doorkruist worden.

Dat was ook in België het geval. Donderdag 25 april noteerden de klokken bij de zuiderburen prijzen van boven de € 1,50 voor de binnenlandse witlofsorteringen. REO had zelf niets voor de klok staan, maar bij deze veiling uit Roeselare was ook woensdag al een hogere prijs van €1,37 per kilo op de klok gekomen voor de kort dik sortering.

In Nederland zijn prijzen voor witlof lastiger vergelijkbaar met Belgische sorteringen en prijzen. Ook in Nederland is de witlofprijs opgelopen, getuige de noteringen bij The Greenery voor bemiddeling van exportsorteringen en de spaarzame volumes voor de klok. Nederlandse prijzen voor gangbaar product moeten nu ook ruim boven de euro gaan uitstijgen, is de verwachting. Een prijs van € 1,50 is realistischer. Wel is de kwaliteit wat wisselend door lastige pennenoogst afgelopen najaar met soms verrassingen in de uitval van pennen en het uitstalleven.

Binnenlandse vraag

Het is de binnenlandse vraag die de prijs nu ondersteunt, meldt REO. De exportvraag uit België valt niet mee. Met name Frankrijk wordt iets minder beleverd. Nederlandse handelaren rijden verder naar Italië met exportsorteringen. Daar is de vraag op dit moment normaal.

De verschillen in witlofprijzen tussen België en Nederland zijn ook zichtbaar bij AH, dat in beide landen winkels heeft. De zakjes met 4 kroppen kosten in Nederland € 2,39 en in België € 3,09. Op de website van Nederlandse AH-winkels is de herkomst Nederland onderstreept, waar op de Belgische website van AH geen herkomst staat. Wel zijn de beide zakjes afkomstig van telers met het teeltprogramma Beter voor natuur en boer. Of het dan Nederlandse witlof is, blijft onduidelijk. Het is mogelijk dat AH ook Belgische telers in de keten heeft die werken volgens het teeltprogramma. Het aantal deeltnemende telers is immers gegroeid in 2023.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin