Doorgaan naar artikel

Goede start van Holland-seizoen paprika

Het nieuwe paprikaseizoen start met goede prijzen. De vraag is nog groter dan het aanbod. 2023 was een prima paprikajaar met een goede en stabiele vraag vanuit de markt. Het Spaanse paprikaseizoen is voorbij.

“Voor paprikatelers was het vorig jaar een goed jaar. Sommige telers waren door plantproblemen genoodzaakt om eerder te stoppen”, zegt Ruud den Boer, commercieel directeur Oxin Growers. “Voor de groene paprika was 2023 iets minder dan voor de overige kleuren rood, geel en oranje.” Bij de kleuren rood en geel waren de gemiddelde middenprijzen gestegen van €1,35 per kilo in 2022 naar rond de €1,50 per kilo in 2023. Voor oranje was de stijging nog iets hoger en lag de prijs rond de €1,60 per kilo. Voor groen was dat rond de €1,30 per kilo.

Vorig jaar was de vraag vanuit de markt goed en stabiel. “Vorig jaar was het door minder en donker weer geen echt productiejaar voor paprika. Ondanks een toename van het areaal bij Oxin Growers van ongeveer 95 hectare hadden we slechts een toename van het volume van plus minus 10%.”

Paprikaseizoen in Spanje vrijwel afgelopen

In Spanje is de teelt van paprika zo goed als voorbij; de teelt van puntpaprika gaat wel door. “De kwaliteit van de laatste paar kilo blokpaprika’s is nu wat minder, doordat de planten nogal zijn uitgeput”, zegt Jan van der Blom van Coexphal. “Anders dan dit jaar was het in begin 2023 relatief koud in Almería. Hierdoor was de productie laag, mede omdat de planten vanwege het warme weer in september en oktober 2022 al waren uitgeput. Dit jaar was het vanaf half januari en gedurende heel februari nogal warm, zodat er een hoge productie was met lage prijzen.”

Groter volume, lagere prijzen

Volgens de gegevens van de overheid van Andalucía lagen de gemiddelde paprikaprijs voor de teler van januari tot eerste week april in 2023 op €1,29 per kilo en dit jaar op €1,08 per kilo. De afdeling marktontwikkeling van Coexphal becijfert dat in vergelijking met het vorige seizoen (2022-’23) dit seizoen het geproduceerde volume 7% hoger is, maar de prijzen wel 19% lager.

Van der Blom: “Vorig jaar zijn veel paprikatelers eerder gestopt om een voorjaarsteelt van watermeloenen te starten. Deze telers hebben de hoge paprikaprijzen gemist en kregen een slechte prijs voor meloenen. Daarom gaan paprikatelers dit jaar langer door.”

Het areaal paprika’s in Spanje is vanaf 2017 behoorlijk hard gestegen van 8.500 naar 12.583 hectare in het seizoen 2022-’23. Dit seizoen is het met 12.456 hectare 127 hectare lager. 70% van het Spaanse areaal ligt in Almería.

Goede start Holland-seizoen

“Het importseizoen van alle kleuren paprika vanuit Spanje is voorbij”, zegt Wouter Willems, manager sales van Royal Zon. “Door de hoge temperaturen van 20 tot soms 30 graden Celsius in de afgelopen maanden is de kwaliteit minder.”

Begin week 12 is de aanvoer van rood en geel van Nederlandse paprikatelers gestart. De eerste groene paprika’s kwamen een week later voor de klok. In week 14 de eerste aanvoer van oranje gekomen. “Het Holland-seizoen is ook met goede prijzen voor rood, geel en oranje gestart en liggen in het begin zelfs boven de €3 per kilo. Alleen voor groene paprika ligt de prijsvorming iets lager. De kwaliteit van de Nederlandse paprika’s is bijzonder goed. Het is een super product.”

Productie langzaam op gang

Het areaal van paprika is dit jaar bij Oxin Growers licht gegroeid. Den Boer: “We hebben er een paar nieuwe paprikatelers bij en de bestaande leden hebben hun tuin weer vol geplant.”

Ook nu ziet de commercieel directeur weer een goede vraag vanuit de markt. “Het aanbod is nog wel lager, omdat de productie langzamer op gang komt door het donkere weer. We zien wel grote zetsels, maar dan weer een groter gat in de productie. Er is nog geen continuïteit in de aanvoer, maar dat zal aankomende tijd veranderen.”

De kwaliteit levert tot nu toe geen problemen op. “In het begin moeten zaken altijd weer worden opgestart, maar dat is voor wat betreft de kwaliteit goed gegaan.”

Omdat Spanje de aantallen en kwaliteit niet meer heeft, zijn de retailers in Nederland en België in week 14 al overgeschakeld op de Hollandse paprika’s

Retailers zijn overgeschakeld

De productie van de 1.500 hectare paprika’s in Nederland is op gang aan het komen om alle markten te kunnen bedienen. Bij Royal Zon was er half april een kleine aanvoerdip, omdat de eerste vlucht paprika’s waren geoogst.

Willems: “Omdat Spanje de aantallen en kwaliteit niet meer heeft, zijn de retailers in Nederland en België in week 14 al overgeschakeld op de Hollandse paprika’s. De Duitse supermarkten hebben dat in de weken 15 en 16 gedaan.”

Goede prijsvorming

Den Boer: “De prijsstelling is bijzonder goed. Bij groen valt de prijs nog iets tegen. Een reden hiervoor is dat er nog niet veel kleurmixen worden gemaakt. Zolang er meer vraag dan aanbod van paprika is, zullen de prijzen ook hoog zijn. Maar als we goed zonnig weer krijgen, zal de productie omhooggaan en zullen vraag en aanbod meer naar elkaar toe kruipen.”

Willems: “Als de paprikavolumes toenemen, zullen er weer verkoopacties voor supermarkten komen. Dat zal extra vraag naar paprika’s opleveren, waarmee het grotere aanbod goed kan worden afgezet.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Harry Stijger

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin