Doorgaan naar artikel

‘We moesten op de trom slaan en moeten dat blijven doen’

Bij Bart Danenberg in Dirkshorn (N.H.) is de kwaliteit van zijn bewaarkool nog steeds prima. “De prijzen nog redelijk, maar ze zijn wel wat gezakt”, geeft hij op 24 mei aan.

Dan gaat het over 50 cent per kilo voor de grove rode kool en 68 cent voor de kleintjes, allebei inclusief verpakking. De Denen ‘doen’ 33 cent en de kleintjes 36 cent, ook inclusief verpakking. “De 36’ers hebben op 40 cent inclusief gestaan en de 60’ers rood op 85 cent inclusief. Tijdens die prijzen was de aanvoer minder, omdat veel telers aan het planten waren. Nu is het wachten tot de hausse uit de bewaring los komt, daarna zal de prijs wel weer omhoog gaan. Wij hebben nog zo’n 800 ton te verwerken en over 4 weken begint de nieuwe oogst alweer. Er zal dus een stuk overlap zitten tussen de oude en de nieuwe kool.”

Veel energie

De allervroegst geplante kool op Goeree-Overflakkee hoefde niet beregend te worden. Alle plantingen vanaf 6 april zijn inmiddels twee keer van water voorzien. “Dat heeft veel energie gekost, nee niet alleen qua diesel, maar ook qua werk. Maar het was nodig om ze aan de groei te krijgen. Gelukkig met goed resultaat, want de plantingen staan er momenteel pico bello bij.”

Wij gebruiken op de tray geen Verimark, omdat we in het gewas Benevia willen gebruiken

Zwart van aardvlooien

Trips is nog niet aan de orde, aardvlooien staken in het weekend van 21 mei ineens de kop op. “Donderdag was er nog niets aan de hand, zaterdag zag het ineens zwart van de aardvlooien. We hebben snel ingegrepen en de kool gelijk op zondag met Decis behandeld. Toch zie je al flink wat schade. Wij gebruiken op de tray geen Verimark, omdat we in het gewas Benevia willen gebruiken. Dan is het wel logisch dat je er meer last van hebt als het weer voor die kevertjes ineens gunstig is.”

Brandbrief Tweede Kamer

Dat brengt Danenberg ook op de problematiek van de gewasbescherming. “We hebben de brandbrief die onlangs aan de Tweede Kamer is aangeboden mede ondertekend. Van RoDeKo was ook iemand aanwezig op de bijeenkomst bij Kasper Kleijwegt met Caroline van der Plas. We moesten een keer op de trom slaan en dat zullen we moeten blijven doen om onder de aandacht te houden dat we steeds minder middelen tot onze beschikking hebben om de gewassen gezond te houden. Movento en Batavia gaan zoals het er nu naar uitziet na 2025 hun toelating verliezen. Niet alleen voor sluitkool, maar ook voor alle andere vollegrondsgroente is dat een grote aderlating. Deze middelen vormen binnen deze teelten de basis voor de bestrijding van onder andere trips. Trips is in sluitkool vijand nummer 1, zeker sinds de systemische middelen die aan de basis stonden van onze teelt verboden zijn. Hierdoor zijn we gedwongen aan de start van de teelt contactmiddelen in te zetten die we juist aan het eind willen inzetten om de nuttige insecten zolang mogelijk hun werk te laten doen”, uit Danenberg zijn grote zorgen.

Voedselzekerheid onder druk

Hij vervolgt: “Ook het niet toelaten van Crispr-Cas past niet meer in deze tijd. De zaadfirma’s kunnen door middel van snellere vermeerdering en inpassen van resistenties mogelijk de belangrijkste schakel zijn voor een betrouwbaar productieproces op onze bedrijven. Voedsel is bijna altijd een zekerheid geweest, maar die komt zwaar onder druk te staan als er voor dit soort problemen niet snel oplossingen gevonden worden. Vooral door de huidige situatie in Oost-Europa lijkt daar toch meer besef van te komen. De jeugd heeft de toekomst, maar het werkt momenteel zeer ontmoedigend door alle risico’s om deze groep nog enthousiast te krijgen om onze sector in te stappen.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Bart Danenberg
Bart Danenberg

Sluitkool teler in Dirkshorn (Noord-Holland)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin