Doorgaan naar artikel

‘Nog 50% kool in koelhuis’

Eric Bakker in Waarland (N.-H.) wil half april zijn vroege kool gaan planten. Dat is op huurland waarvan 4 hectare zand- en 0,5 hectare kleigrond is. De loonwerker gaat die planten met een volautomatische plantmachine. Het betreft de rassen als Cyclone, Perfecta en Vivaldi.

Van de bewaarkool staan er nog circa 500 kisten in het koelhuis. Dat is de helft van zijn totaal. “De handel is rustig en hiervoor worden steeds andere redenen aangevoerd. Feit is dat het tot nu toe geen denderend seizoen is. Je houdt de broek heel en dat is het”, aldus Bakker. Hij hoopt dat het beter wordt als het Oostblok kool gaat vragen. Aan de kwaliteit zal het niet liggen. Die is volgens hem uitstekend.

Bewaarkool

Naast vroege kool teelt hij samen met zijn broer nog 10 hectare bewaarkool. Dit jaar zijn de rassen Colmar, Axioma, Foxma en Klimaro (rood). Die komen op zwaardere grond te staan en ook dat is voornamelijk huurland. Die kool plant de loonwerker met een halfautomaat.

Grond nog ploegen

Een tweede hoofdteelt betreft 5,5 hectare pootaardappelen. Vorig jaar zaaide hij na de aardappelteelt rogge in, na de vroege kool zaait hij gras in en waar echt laat geoogst is, ligt de grond braak. “Het is voorjaarsland. We gaan het ploegen, zodra we op het land kunnen. Het droogt nu wel wat en het water zakt langzaam uit de sporen.”

Auteur: Marga van der Meer

Bekijk meer

Share this

Eric Bakker
Eric Bakker

Sluitkoolteler in Waarland (Noord-Holland)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin