Doorgaan naar artikel

‘Het land niet op door nog eens 45 tot 70 millimeter’

“Mei en juni zijn in de afzet van bewaarkool belangrijke maanden”, vertelt Eric Bakker in Waarland eind mei. “Dan maken we 40 tot 50 ton per week klaar voor transport.” In de winter en in voorjaarsmaanden is dat wekelijks z’n 20 ton.

In maart klaagde Bakker nog over de prijszetting, maar de markt is nu wel aangetrokken met vraag van verschillende kanten. Ondanks dat de kool bij natte omstandigheden is geoogst, is de kwaliteit uitstekend.

45 tot 70 mm

Op het land is het nog zeuren, voornamelijk vanwege de natheid. Twee derde van de 11 hectare bewaarkool is geplant. “We moeten nog een derde, maar die staan nu in de cel. Er is 23 mei 45 tot 70 millimeter water gevallen en daardoor kunnen we echt het land niet op.”

Bakker had eigenlijk nog geluk. “Er viel hier net iets minder dan op andere plekken en het beetje hagel veroorzaakte geen schade. Het land stond onder water, maar na een dag was het meeste weer weg.” De grond is volgens hem wel helemaal in elkaar geregend. Daar waar al planten staan zal hij de grond opentrekken. “De rijen staan op 50 centimeter, daar kunnen we met de woelpootjes nog vrij lang tussendoor. Maar eerst moet het droger worden.”

Op een enkel haasje na hebben we geen last van wildschade

Mechanische onkruidbestrijding

Bakker teelt samen met zijn broer 11 hectare bewaarkool met de rassen Colmar, Axioma, Foxma en Klimaro) en 4,5 hectare vroege kool met de rassen Cyclone, Perfecta en Vivaldi. De bewaarkool staat op zwaardere grond, voornamelijk huurland, vroege kool op zandgrond. Deze kool is volgens Bakker goed weggegroeid. Een eerste mechanische onkruidbestrijding is al uitgevoerd. “Dat doen we met een schoffelmachine die de rijen ook nog een beetje aanaardt.” Van ganzen heeft Bakker totaal geen last gehad. “Daar was ik wel bang voor, want we dekken de kool niet af. Op een enkel haasje na hebben we geen last van wildschade.”

Bemesting bewaarkool

In de bewaarkool is tegen onkruid gespoten, voor schoffelen zijn de plantjes nog te klein. Standaard wordt bij het planten 225 kg zuiver stikstof (N) per ha gegeven, in een blend met fosfaat (P) en kali (K). De bijbemesting begin augustus is vrijwel altijd 50 kg N per ha.

Auteur: Marga van de Meer

Bekijk meer

Share this

Eric Bakker
Eric Bakker

Sluitkoolteler in Waarland (Noord-Holland)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin