Doorgaan naar artikel

Grove kool schommelt rond kostprijs

Half januari ging het nog crescendo met de bewaarkool, tegen half april is de markt veranderd in een aanbodmarkt. Grove kool gaat voor prijzen rond de kostprijs de (koelcel)deur uit.

Onverwacht is de huidige marktsituatie volgens Martin Bolhuis van Tuindersbelang niet. Immers, aan het begin van het bewaarseizoen waren er al vragen rond de bewaarbaarheid van de kool voor de lange bewaring. Meer en meer blijkt dat sommige partijen niet nog veel langer bewaard kunnen worden, omdat de kwaliteit te snel achteruit gaat. “Aan ons de taak om zoveel mogelijk kilo’s weg te zetten”, aldus Bolhuis.

Prijzen rond de kostprijs

Aan de vraagkant is de situatie normaal voor deze tijd van het jaar. Via Tuindersbelang worden wekelijks volumes verhandeld zoals ze die gewend zijn. Alleen, omdat er meer aanbod is, staan de prijzen onder druk. Dat geldt dan met name voor de grovere sorteringen. Bij witte kool ligt die prijs rond € 0,27 per kilo en bij rode kool rond € 0,32. Dat zijn prijzen van om en nabij de kostprijs. Het motto is echter beter nu nog leveren tegen kostprijs dan nog wat langer bewaren en helemaal niets meer kunnen leveren. Voor de fijnere kool is de marktsituatie beter met prijzen van € 0,48 tot € 0,50 per kilo voor witte kool en € 0, 70 tot € 0,75 voor rode kool. Alle prijzen zijn af teler en inclusief verpakking.

Weinig verandering in marktsituatie

Voor de komende vier tot zes weken valt er weinig verandering in de marktsituatie te verwachten. Er zullen voorlopig partijen blijven die gewoon de (koelcel)deur uit moeten. Daar komt bij dat het plantseizoen vertraging oploopt door nog altijd te natte percelen. Dat houdt eens te meer in dat de tijd die er nu is, besteed wordt aan bewaarkool, want dadelijk is er geen tijd meer voor omdat er een inhaalslag bij het planten geleverd moet worden.

Zicht op verbetering

Het positieve nieuws is dat er Europees gezien geen sprake is van overdreven hoeveelheden die nog in de bewaring zitten. Op de langere termijn biedt dat zicht op een verbetering van de marktomstandigheden.

Prognose: Voorlopig aanhoudend matige prijzen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin