Doorgaan naar artikel

Vraag naar sluitkool even wat minder

Europees gezien is de vraag naar sluitkool even wat minder. - Foto: Fotostudio Wick Natzijl premium

Europees gezien is de vraag naar sluitkool even wat minder. - Foto: Fotostudio Wick Natzijl

Traditioneel is de vraag naar sluitkool in de weken 31 en 32 wat minder, geeft Richard Kruijer van Tuindersbelang aan. De prijzen zitten nog wel op een goed niveau.

Aan het einde van het bewaarseizoen zaten de prijzen voor witte kool rond de euro per kilo en voor rode kool rond 90 cent. Inmiddels wordt dat prijsniveau niet meer gehaald, maar met enkele tientallen centen minder is de prijs nog steeds op een aanvaardbaar niveau.

Iets meer aanbod dan vraag

Volgens Richard Kruijer heeft dat te maken met net iets meer aanbod dan vraag. “In het Verenigd Koninkrijk wordt als het warmer is meer kool gegeten, verwerkt in salades bij de barbecue. Vorig jaar exporteerden we kool naar Oost-Europa, dit jaar hebben ze kennelijk zelf voldoende. In Zuid-Europa is het juist weer veel te warm geweest. Normaal gesproken trekt de vraag in de loop van augustus wel aan. Dat zou gunstig kunnen uitpakken voor de prijsvorming.”

Effect droogte Zuid-Europa

Dat de prijs ondanks de wat mindere vraag vrij goed in de benen blijft, schrijft Kruijer met name toe aan de droogte in Zuid-Europa. “Daardoor wil het daar niet groeien en dat doet het hier natuurlijk wel. Op die manier profiteren we nog wel van de vraag die er wel is, al is die vraag dus onvoldoende ten opzichte van het aanbod aan kool.”

Sluitkool in de supermarkt

Bij Dirk kost een sluitkool volgens Supermarkscanner.nl € 1,89 per stuk. De zwaarte van de kool staat daarbij niet aangegeven. Plus en Albert Heijn hebben biologische witte kool voor de stuksprijs van € 2,19.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin