Doorgaan naar artikel

‘Verloren tijd halen we niet in’

Patrick van Benschop in Waarland weet tussen de buien door zijn sluitkool te oogsten. “De omgebouwde dumper waarmee we automatisch snijden staat aan de kant, omdat we op onderdelen wachten. Op dit moment oogsten we met de oogstband met 4 tot 6 kisten op de wagen.”

Het gaat allemaal wel minder snel en natuurlijk worden er ook diepe sporen gereden. Daar is nu niets aan te doen, maar de kool komt wel van het land. Van Benschop heeft vanaf 1 oktober 35 hectare kool die geoogst moet worden.

Achter op oogstschema

Wat de oogst van 100 hectare peen, pastinaken, wortelpeterselie en knolselderij betreft loopt hij ver op achter. “Vanaf begin oktober hebben we hier niks kunnen doen. Het water staat tussen de ruggen. We hebben genoeg greppeltjes gegraven, meer konden we niet doen.” Hij vervolgt: “De bietenrooier voor de oogst van knolselderij weegt leeg al 30 ton, daar konden we sowieso het land niet mee op. Een Dewulf waarmee we peen rooien is iets lichter, dat hebben we vorige week weer geprobeerd. En die zijn er nu uit.”

Normaal rooide Van Benschop 4 hectare per dag, nu was dat 2 hectare. De kwaliteit is er niet op vooruit gegaan. “We zien wel rotpunten. Bewaarpeen gaat het niet worden, het meeste gaat direct weg. Ik verwacht dat er nog wel iets de cel ingaat, maar die zullen mei/ juni ook niet halen.”

De verloren tijd haalt hij naar eigen zeggen niet meer in. Hij verwacht dat het wel kerst kan worden, voordat de gewassen eruit zijn. Ondertussen kijkt Van Benschop met een schuin oog naar de weerberichten. “Vorst kunnen we er nu niet bij hebben. Pastinaak en wortelpeterselie kunnen een paar graden vorst hebben, maar geen -5 zoals vorig jaar in november. Toen hadden we fors schade”, zegt hij op 22 november.

Overlaadwagen gekocht

Het enige lichtpuntje is dat knolselderij beter tegen het te veel aan water kan, omdat deze half boven de grond groeit. Die verzuipt volgens Van Benschop niet meteen. “Deze week zijn we begonnen met rooien. Eerst op de zware grond, want daarop zak je minder diep weg dan op lichtere percelen. We halen wel een schoner product binnen, want de bagger blijft niet aan de knol hangen.” Hij spreekt van geluk dat hij over zijn eigen machines beschikt. Hij heeft zelfs een overlaadwagen gekocht met aangedreven assen. “Met een kieper achter de trekker kunnen we het land niet in. Nu storten we de knollen van de bunker in de overlader en bij de weg worden ze pas in de kieper gestort.” Een voordeel daarbij is dat de weg schoon blijft.

De wortel- en knolgewassen van Van Benschop worden afgezet door Boekel BV onder de vlag van White Gold Farm. Volgens de teler hebbende vaste afnemers wel begrip. “Ze snappen het wel. Ik ben al ruim 35 jaar teler en het is bij mijn weten nog nooit zo nat geweest.”

Auteur: Marga van der Meer

Bekijk meer

Share this

Patrick van Benschop
Patrick van Benschop

Sluitkoolteler in Waarland (Noord-Holland)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin