Doorgaan naar artikel

Stabiliteit is troef in koolland

Nog steeds zijn de voorraden aan witte en rode kool iets lager dan het gemiddelde over de afgelopen drie jaar. Door de weersomstandigheden in Spanje en Portugal verloopt de export naar die landen bovengemiddeld.

“De kool loopt nog steeds goed weg.” Zo omschrijft Martin Bolhuis van Tuindersbelang in Warmenhuizen de vraag in de huidige marktsituatie. In Spanje en Portugal liggen er minder groenten in de winkelschappen en dat stimuleert de vraag naar producten die wel voorhanden zijn, zoals rode en witte kool. De exportvraag ligt daarom momenteel boven het gemiddelde van de afgelopen drie jaar, waarbij aangetekend dat 2022 dat gemiddelde wel wat omlaag trekt.

Geen verkeerde prijzen

Qua prijsvorming zit de witte kool half februari tussen 32 en 48 cent per kilo. Dat is inclusief fust en af teler, de variatie in de prijsvorming zit hem in de sortering en soort verpakking. “Dat is niet verkeerd voor de tijd van het jaar. Het zijn prijzen waar je tuinder bij kunt blijven”, aldus Bolhuis. Bij rode kool is de situatie met prijzen tussen 39 en 45 cent, inclusief fust, af teler, niet anders. De verkochte hoeveelheden zijn eveneens bovengemiddeld, maar het is nu ook weer niet zo dat de hoeveelheden heel veel afwijken van het 3-jarige gemiddelde.

Gezonde marktsituatie

Al met al is sprake van een gezonde marktsituatie en daar lijkt voorlopig in ieder geval nog geen verandering in te komen. Wel zullen er in Spanje en Portugal op een gegeven moment weer eigen producten op de markt verschijnen en dat zou de vraag wat kunnen afremmen. Normaal gesproken komt geleidelijk de vraag uit Oost-Europa ook weer op gang. Voor op de korte termijn hebben zich echter al potentiële kopers gemeld. Het is wel nog de vraag wanneer die ook werkelijk actie gaan ondernemen.

Verwachting: aanhoudend gunstige marktsituatie.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin