Doorgaan naar artikel

Sluitkool

Image premium

‘De consequentie is inleveren op kilo’s’

Martin Bolhuis in Wieringerwerf zat vorige week in de boerenkool, waardoor ‘het cellen’ van sluitkool even stil lag. Hoewel hij zijn sluitkool op contract teelt, volgt hij de vrije marktprijzen wel. “Dat zit momenteel op een redelijk niveau van 10 tot 15 cent per kilo. Er is weinig aanbod en weinig vraag en dan blijft de prijs redelijk. De meeste telers zijn nu bezig om hun koelcellen vol te rijden met de hoop op betere prijzen later in het seizoen. Hoe dat gaat verlopen, is natuurlijk afwachten en vooral afhankelijk van de ontwikkelingen in de landen om ons heen. Wat wij in Nederland aan kool eten, is echt niet spannend en nauwelijks van invloed op de exportprijzen.”

Zo’n 20 procent minder kilo’s
Het huidige geringe aanbod kan Bolhuis verklaren door het genoemde ‘cellen’, maar ook door de problemen op het veld. “Wat er bij ons speelt, speelt ook bij een ander. We hebben te maken met kwalitatief redelijk goede kolen, maar ze staan wel ongelijk en er zijn (delen van) percelen verzopen. Ik schat dat we over het geheel zo’n 20 procent minder kilo’s oogsten dan we gewend zijn.”

Rek uit bijbemesten
Het vele water in Wieringerwerf noopte tot extra bijbemestingen, maar op een gegeven moment is de rek eruit. “Je hebt nou eenmaal te maken met de wetgeving. De gebruiksnormen kun je wel uitsmeren over het bedrijf, maar in alle gewassen waren extra bemestingen nodig. Dus op een keer houdt het op. De consequentie is inleveren op kilo’s. Zo simpel is het…” Bij de bewaarkool volgde hij zijn normale bemestingspatroon, zonder bijbemestingen nog laat in de teelt uit nood. “Dat is sowieso niet goed voor de bewaarbaarheid.”

Lage schimmeldruk
De druk van schimmels viel mee. “Ik heb alles een keer preventief behandeld toen het weer omsloeg na alle regen die we gehad hebben. Twee weken geleden heb ik alles nog een keer behandeld”, aldus Bolhuis op 6 oktober.

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin