Doorgaan naar artikel

Sluitkool

‘Nog geld erbij, want iemand moet toch het transport betalen’

“Het blijft kommer en kwel”, stelt Robert Kos in Oudkarspel over de afzet van bewaarkool. “Eind februari was het 5 cent per kilo en nu 3 tot 4 cent. Ik geloof ook niet dat er nog veel gaat veranderen, want in het buitenland hebben ze blijkbaar zelf nog steeds voldoende. Dus dan zijn wij als Nederland nog niet aan de beurt en over een week of zeven komen de nieuwe alweer op de markt.”
Op de vraag naar zijn te volgen strategie is Kos duidelijk. “Dan wordt het veevoer. Er zijn al collega’s die de kolen daarvoor aan het ruimen zijn en dat levert natuurlijk helemaal niets op. Sterker nog, misschien moet je er wel geld bijleggen omdat toch iemand de transportkosten moet betalen.”

Goede gewasstand
Met de blik vooruit naar het nieuwe seizoen vrolijkt Kos wat op. “Half maart hebben we volgens plan de eerste van het nieuwe seizoen weer geplant. Ondanks dat het geen groeizaam weer is geweest en ze verschillende nachtvorsten te verduren hebben gehad, staan ze er toch goed bij. Vorig jaar rond deze tijd waren ze natuurlijk verder, maar de omstandigheden kun je ook niet met elkaar vergelijken.”
De plantingen die niet onder doek zaten, hebben op plekken wat geleden van de vorst, maar daarover maakt Kos zich niet druk. “Die zijn misschien wat later.” Van de plantingen die wel onder vliesdoek zitten, zal van de eerste spitskool over zo’n drie weken als eerste het doek worden verwijderd. “Dan staan ze nog een week en dan gaan we daar weer aan het oogsten,” aldus Kos op 25 april.

Een hele karavaan
Qua gewasbescherming volstond tot op heden de onkruidbestrijding met een bodemherbicide kort na planten. Insecticiden waren nog niet nodig, laat staat fungiciden. Vooralsnog volstond ook de basisbemesting. “De grond is wel wat aan de natte kant, maar er zijn geen sloten water gevallen. Er is dus zeker niets uitgespoeld.”
Toch betekende een buitje van 5 millimeter al dat Kos op een wat verderop gelegen perceel niet kon planten. “Dat was inderdaad de wel bekende druppel…, wel vervelend want dan sta je daar met al je personeel en dan kan die hele karavaan weer huiswaarts keren. Dan komen er wel onvertogen woorden over je mond…

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Robert Kos

sluitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin