Doorgaan naar artikel

Ruimere GMO-regeling komt later

De GMO-regeling in Nederland wordt opnieuw verbeterd, zij het met vertraging.

Na de zomer verwacht het ministerie van Landbouw de nieuwe GMO-uitvoeringsregeling te publiceren. Dat beschrijft de Nederlandse uitvoering van de Europese subsidieregeling voor telers in groente en fruit. De nieuwe regeling voegt een aantal nieuwe subsidiabele activiteiten toe en versoepelt sommige subsidievoorwaarden. Daarnaast worden bepalingen verduidelijkt die aanleiding gaven tot interpretatieve vragen, stelt het ministerie op vragen van Groenten & Fruit.

Nieuwe deelname

De minister hoopt dat de aanpassing afzetorganisaties over de streep trekt opnieuw in te stappen. Verenigingen als ZON, The Greenery, Veiling Zaltbommel en FruitMasters maken niet langer gebruik van de Europese gelden voor innovatie en verduurzaming. Telersvereniging Van Nature lijkt na de fusie met Best of Four wel weer gebruik te gaan maken van de GMO-gelden.

Met GMO kunnen innovaties op duurzaamheid zoals scoutrobots sneller ingevoerd worden. - Foto: Micothon

Met GMO kunnen innovaties op duurzaamheid zoals scoutrobots sneller ingevoerd worden. – Foto: Micothon

Bezwaren

De regeling is de laatste jaren toegespitst op investeringen die niet gangbaar zijn in de bedrijfsvoering en echt tot innovatie moeten leiden. Ook was de regeling te onduidelijk en daardoor riskant door dreigende terugbetalingen. Aan beide bezwaren hoopt het ministerie nu tegemoet te komen in de nieuwe regeling voor 2020. Wat precies de extra subsidiemogelijkheden zijn, is niet duidelijk. Het ministerie zegt dat wijzigingen in de regeling op het gebied van milieuacties altijd aan de Europese Commissie moeten worden voorgelegd. Het gaat dus om milieumaatregelen.

Vertraging

De consultatie van Brussel is ook gelijk de reden voor de vertraging. Normaal wordt in juli de nieuwe regeling met voorwaarden gepubliceerd voor het komende jaar en hebben afzetorganisaties tot medio september de tijd om het programma in te dienen. Dit jaar krijgen de afzetorganisaties tot 1 oktober de tijd hun plannen in te dienen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin