Doorgaan naar artikel

Alle afzetorganisaties in GMO-opvolger SIGF

De coöperatieve Nederlandse groenten- en fruitsector omarmt het Europese steunprogramma SIG&F (voorheen GMO) steeds meer.

In januari traden al afzetorganisaties Tolpoort Vegetables, Veiling Zaltbommel en FruitMasters toe tot de EU-steunfamilie, maar de coöperatieve deelname wordt maximaal als ook The Greenery aansluit.

Van GMO naar SIG&F

Voorheen heette dat subsidieprogramma GMO (gemeenschappelijke marktordening), maar het nieuwe stelsel heet nu Sectorale interventie Groenten & Fruit (SIG&F). Sommige partijen zitten nog in een overgang van het oude naar het nieuwe stelsel.

The Greenery-leden stemden in april voor deelname aan dat nieuwe stelsel. Circa 90% van de uitgebrachte stemmen ging in de ledenvergadering van The Greenery naar deelname. Daarmee steunen ze allereerst een aanvraag voor toelating van de organisatie (erkenning) en de voorwaarden die hieraan verbonden zijn. Dit betekent vooral dat de regie voor de afzet heel duidelijk bij de coöperatie ligt. Een tweede stap is het indienen van de investeringsplannen. Voor The Greenery zal het in ieder geval een drukke zomer worden, omdat alle documenten, plannen en programma’s voor 1 oktober bij uitvoerder RVO moeten liggen.

Door deelname van The Greenery zijn dus alle grote afzetorganisatie weer aangehaakt bij het steunprogramma. Na uitvoeringsproblemen en grote risico’s op terugvordering en boetes haakten veel afzetorganisaties af sinds 2016. Dat is bekend, maar goed beschouwd heeft dat de sector enkele honderden miljoenen euro’s gekost.

SIG&F Redenen om andere afzetorganisatie te kiezen

Nu de coöperaties weer aanhaken, betekent dit ook dat zij als voorwaarden minimaal 15% van het budget aan milieu en klimaat besteden en 2% aan onderzoek. Het subsidiebedrag is relatief hoger als de investeringsplannen vooral gericht zijn op duurzaamheid.

Want het geld wordt ingezet om ‘groente- en fruitproductie (van de leden) te verduurzamen of te verbeteren’. Dat gebeurt niet altijd door investeringen op de teeltbedrijven, maar ook door bijvoorbeeld nieuwe hoofdvestigingen en logistieke lijnen. Zo staat FruitMasters voor de grootste investering in haar bestaan door de locatie Geldermalsen uitgebreid te vernieuwen. Dat komt er met uitgebreide EU-steun uit dit programma.

Andere veilingen kiezen er juist voor dit geld in te zetten op investeringen op de teeltlocaties. Voor enkele telers zal dat reden zijn een andere afzetorganisatie te kiezen.

Tijd van declareren

De financiële afdelingen van coöperaties maken nu mogelijk overuren. Het is de tijd van declareren. Tussen 15 mei en 15 juni om 12:00 uur verzoeken afzetorganisaties om een betaling van ten hoogste 80% van de reeds gerealiseerde uitgaven. Door de hoge deelnamegraad, zullen de opgetelde uitgaven al mogelijk in deze fase op vele tot enkele tientallen miljoenen euro’s liggen, zo is de schatting. Eerder maakte RVO bekend dat alleen al de eerste 8 producentenorganisaties dit jaar € 95 miljoen aan SIG&F-steun zullen ontvangen.

Lees ook: Telers halen meer milieusubsidie uit opvolger GMO

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin