Doorgaan naar artikel

The Greenery maakt € 12,8 miljoen winst en kiest voor SIGF

The Greenery behaalde in 2022 een omzet van € 829,7 miljoen en een nettowinst van € 12,8 miljoen. De organisatie keert terug naar EU-steun via SIG&F (voorheen GMO).

Dat is bekendgemaakt op de recent gehouden ledenvergadering. De winstuitkering aan leden is opnieuw € 2,8 miljoen. Het is voor het derde jaar op rij dat een winstuitkering plaatsvindt, waarbij ledentrouw beloond wordt met opslagen. Daarmee is in drie jaar tijd meer dan € 8 miljoen uitgekeerd aan de leden. De nettowinst steeg in die jaren van € 4,5 miljoen (2020) naar € 8,8 miljoen (2021) naar € 12,8 miljoen afgelopen jaar.

In 2020 verkocht The Greenery het distributiecentrum in Bleiswijk, waardoor schulden zijn afgelost. Dat leidde tot een nieuwe financieringsovereenkomst met lagere kosten in 2021. Het resultaat bij The Greenery komt traditioneel vooral tot stand door deelnemingen in derde bedrijven. Het jaarverslag is nog niet uit, waardoor dit inzicht nu ontbreekt.

Omzet The Greenery krimpt

De winstgroei van The Greenery komt tot stand tegen een dalende omzet. Die is sinds 2020 (€ 1,03 miljard) en € 954 miljoen in 2021 terug gezakt naar € 829,7 miljoen. Bij de omzet van 2022 is voor het eerst het vertrek van Tolpoort-leden merkbaar in voornamelijk Noord-Holland. De krimp werd gedempt door betere prijzen in onder meer glasgroente. De afzetorganisatie heeft zelf geen toelichting gegeven op de cijfers die tegen lastige marktomstandigheden zijn behaald. Zo steeg ook de energieprijs voor logistiek en opslag voor de afzetorganisatie, maar wordt dat niet zichtbaar via de nettowinstcijfers.

Plannen maken voor EU-subsidie

Tijdens de ledenvergadering onderstreepte Steven Martina het belang bij leden om weer aansluiting te vinden bij Europese marktordeningsgelden (voorheen GMO). Leden hebben daarna ingestemd met deelname aan het nieuwe subsidiestelsel SIG&F (Sectorale Interventies Groenten & Fruit). Met het besluit wordt de komende tijd verder gewerkt aan het opstellen van het Operationeel Plan. Dat is de basis voor de subsidie-aanvraag. Na de zomer komt er een extra ledenvergadering om de plannen vervolgens goed te keuren. Dat moet gebeuren voordat deze worden ingediend om in 2024 weer gelden te ontvangen voor investeringsbesluiten.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin