Doorgaan naar artikel

Telers halen meer milieusubsidie uit opvolger GMO

Producentenorganisaties slagen er in tot 80 procent milieusubsidie te ontvangen voor klimaatmaatregelen via de opvolger van de GMO-subsidieregeling.

Dat blijkt uit een toelichting van uitvoerder RVO van de regeling Sectorale Interventie Groenten & Fruit (SIG&F). RVO heeft recent € 95 miljoen EU-subsidie uit de SIG&F-regeling toegekend aan 8 producentenorganisaties. Deze Europese subsidieregeling volgt de oude GMO-regeling op. SIG&F is meer een milieusubsidieregeling geworden dan GMO, beaamt RVO, maar alle marktordeningsmogelijkheden zijn er nog steeds, zoals interventie.

Extra hoog steunpercentage

Een analyse van de ingediende subsidieaanvragen heeft RVO niet cijfermatig gedaan. Hoeveel van de aanvragen gericht waren op een milieu- of klimaatinvestering, is dan niet berekend. Wel is duidelijk dat aan een aantal subsidieaanvragen de verhoogde bijdrage van 80 procent is toegekend. Die extra hoge steunpercentages volgen als meer dan 20 procent van de ingediende investeringsplannen over milieu of klimaat gaat. Een voorbeeld is het vervangen van traditionele belichting naar ledlampen. Producentenorganisaties tekenden dus meer van deze duurzame projecten in, maar RVO houdt een slag om de arm. De uitvoering moet ook goedgekeurd worden. “Er is een aantal programma’s dat aan de voorwaarden voldoet bij verlening. Wij kunnen nog niet aangeven of er ook daadwerkelijk aan de voorwaarden wordt voldaan bij vaststelling.”

De regelingen SIG&F en voorloper GMO worden vaker gebruikt voor grote reconstructies van hoofdkantoren, opslag- en sorteercomplexen van producentenorganisaties. FruitMasters doet dat in deze ronde, zoals eerder Growers United. De regeling biedt daar inderdaad ruimte voor, stelt RVO, maar met een maximum en gebaseerd op de omzet.

Interpretatieverschillen nieuwe regeling

RVO heeft nu recent € 95 miljoen EU-subsidie uit de SIG&F-regeling toegekend aan 8 producentenorganisaties. Er was € 102 miljoen aangevraagd. Er is dus voor 7 miljoen euro aan subsidieaanvragen afgewezen. Afkeuringen hebben heel verschillende achtergrond, stelt RVO. “Een nieuwe regeling levert interpretatie op die bij de aanvragen vaak pas duidelijk wordt.”

Die oude GMO-regeling is namelijk nog niet verdwenen, maar loopt af. Drie producentenorganisaties ontvangen nog uit die regeling € 22,9 miljoen in 2023. In totaal ontvangen 11 producentenorganisaties in 2023 daardoor mogelijk bijna € 118 miljoen, mits programma’s ook echt worden uitgevoerd en volgens de eisen van de regeling worden vastgesteld.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin