Doorgaan naar artikel

Prijs sluitkool onverminderd ondermaats

Foto: Joost Stallen premium

Foto: Joost Stallen

Sinds de laatste marktupdate voor sluitkool op 26 oktober is de prijs voor witte en rode kool weinig veranderd. Al gaat er soms een cent af of bij, de prijs blijft zeer matig.

In het Duitse sluitkoolteeltgebied Dithmarschen is de stemming vergelijkbaar met die in Nederland: slechte prijzen. Witte en rode kool van 3 kilo brengen € 5 tot € 6 per 100 kilo op, zegt Jan Raspel, voorlichter van Gemüseberatungsring Dithmarschen in Marne. Voor kool van 2,5 kilo wordt gemiddeld € 10 betaald en voor kool van 2 kilo nog € 14 tot € 16.

Net als in Nederland groeiden de kolen in het Noord-Duitse teeltgebied goed. Zelfs zo goed, vertelt Raspel, dat sommige telers besloten hun kool niet meer te oogsten: volle cellen, dure arbeid, en lage afzetverwachtingen vanwege eveneens goede productieresultaten elders in (oost-)Europa.

Negatieve marktstemming

Het maakt dat de stemming in de markt slecht is. Meer en meer ontstaat het gevoel dat sluitkool een product voor een krimpende markt wordt. Raspel: “Krautsalat is in Duitsland nog steeds populair, maar voor zuurkool geldt dat steeds minder. Telers praten over stoppen. Maar de werkelijkheid is anders, want wat is het alternatief?”

Verhoudingen zoek in retailprijzen

Supermarktketens AH en Plus verkopen alleen biologische witte kool. Bij beide kost een heel exemplaar € 1,29. Gesneden in een zakje kost dezelfde kool € 1,39 per 300 gram. Biologische kool mag in vergelijking met gangbare kool wat duurder zijn. Het aantal consumenten dat met een hele sluitkool naar huis gaat is waarschijnlijk klein, maar zulke retailprijzen staan niet meer in verhouding tot de waarde af productiebedrijf. Ook dat is onderhand ondermaats te noemen.

Prognose: prijzen onveranderd matig

Bekijk meer

Delen

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin