Doorgaan naar artikel

‘Pastinaak rooien vóór hun tweede leven begint’

Ondanks de lastige rooiomstandigheden had Patrick van Benschop in het Noord-Hollandse Waarland zijn sluitkool begin december in de koelcel zitten. Hoe die kool zich zal houden in de bewaring is nog even de vraag, maar hij zit daar niet echt over in.

Patrick van Benschop gaat de verschillende partijen goed in de gaten houden, maar verwacht dat hij gewoon tot aan het einde van het bewaarseizoen zal kunnen leveren. In januari verliep de afzet in ieder geval naar wens met prima prijzen voor de tijd van het jaar. “Deze week is de vraag wel wat minder, heb ik van Tuindersbelang begrepen, maar ik verwacht dat dit wel weer aantrekt”, aldus Van Benschop op 23 januari.

Nog 10 hectare pastinaak

Naast 35 hectare sluitkool teelt hij nog zo’n 100 hectare aan peen, pastinaak, wortelpeterselie en knolselderij. De rooiwerkzaamheden daarvan liep grote vertraging op en Van Benschop verwachtte rooidagen tekort te komen, maar uiteindelijk zat er op 23 januari alleen nog 10 hectare pastinaak in de grond. “Die kunnen goed tegen de vorst weet ik uit ervaring en ze zullen dan ook niet veel geleden hebben. Voorlopig zit rooien er nog niet in, maar ik denk dat we nog wel kans zullen zien om dat vóór half/eind maart te doen, anders is het te laat. Dan beginnen ze aan hun tweede leven en gaan ze bloeien.”

Rotte punten

De knolselderij en peen zijn dus wel op tijd gerooid. “Het is als spelen met vuur, maar het kwam uiteindelijk allemaal net af. De vorst van begin december van -3/-4 kan knolselderij nog wel hebben, maar vorst zoals we die net achter de rug hebben niet. Bij de peen zitten er zeker rotte punten tussen, omdat die te lang in het water stonden. De kool heeft ook met zijn voeten in het water gestaan, maar ze zijn niet verzopen en vooralsnog zie je dat aan de kolen niet terug. Het scheelt denk ik toch of een gewas in de grond zit of al bijna volgroeid boven de grond staat.”

Geen bewaarpeen meer

Van Benschop vervolgt: “Teelten als peen voor in de bewaring hebben in het najaar te maken met steeds grotere risico’s. Daarom telen wij volgend jaar geen bewaarpeen meer. We willen daarvoor in de plaats meer in de zomer gaan doen, omdat de risico’s in die periode toch minder zijn. Volgend jaar gaan we dan ook tweedejaars plantuien telen. Die plant je begin april en vanaf eind augustus kun je die oogsten.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Patrick van Benschop
Patrick van Benschop

Sluitkoolteler in Waarland (Noord-Holland)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin