Doorgaan naar artikel

Opnieuw GMO-miljoenen ingehouden

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit moest een tegenvaller inboeken omdat de Europese Commissie GMO-gelden niet uitbetaalde in 2018.

In het jaarverslag schrijft het ministerie dat in 2018 opnieuw een correctie op de Europese subsidieregeling GMO groente en fruit heeft plaatsgevonden. Het ministerie kan een bedrag van € 4,8 miljoen niet declareren bij de Europese Commissie terwijl het geld al wel aan één of meerdere afzetorganisaties is uitgekeerd.

Declaraties van het ministerie werden na audits niet volledig goedgekeurd door de Europese Commissie, stelt het ministerie in een toelichting. Het gaat om een financiële correctie na audits uit het boekjaar 2015. Niet duidelijk is of het ministerie de miljoenen bij de betreffende afzetorganisaties terugvordert.

In totaal werd het ministerie gekort met € 13,5 miljoen voor Europese subsidies

Meer correcties

Naast de € 4,8 miljoen is een correctie geweest in verband met overschrijding van de betalingstermijnen voor de GMO-regeling. Dat bedrag is € 490.000.

In totaal werd het ministerie gekort met € 13,5 miljoen voor Europese subsidies. Het gaat (naast de opgetelde € 5,3 miljoen aan GMO-gelden) om gelden uit het plattelandsontwikkelingsprogramma en suikerheffingen.

Risico’s regeling

De correcties op GMO-gelden in 2015 maakten afzetorganisaties verder bevreesd voor risico’s aan de regeling. Dat leidde tot een steeds lagere benutting van de financiële mogelijkheden van de regeling. Dat zette minister Carola Schouten aan in Brussel te onderhandelen over betere voorwaarden voor Nederland.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin