Doorgaan naar artikel

‘Grenzen gingen dicht, handel kool lag plat’

Bart Danenberg teelt in het Noord-Hollandse Dirkshorn 16 hectare witte en 9 hectare rode kool. Daarnaast teelt hij 6 hectare graan en 3 hectare uien. Van zijn bewaarkool zit eind maart nog zo’n vier vijfde in de koelcellen.

“Los van de ontwikkelingen in de wereld, we hadden al begrepen dat er in Oost-Europa minder kool geoogst zou gaan worden. Ook zou de bewaarkwaliteit daar minder zijn. Daardoor hadden we al besloten voor lange bewaring, omdat daar kansen liggen”, legt Danenberg op 29 maart uit. Tot zo’n twee weken voor het uitbreken van de oorlog ging er wel kool naar Rusland en Oekraïne. “Maar toen Wit-Rusland de grenzen sloot, lag de handel plat. Twee weken later viel Rusland de Oekraïne binnen.” In de week van 21 maart leefde de Europese handel wel weer wat op, de week erna is het weer rustiger. “April, mei, juni zijn de koolmaanden. Dan moet het gebeuren, maar ook in Duitsland ligt er nog best veel kool in de bewaring. Het is afwachten.”

Redelijke prijzen

Eind maart ligt het prijsniveau voor de grove sortering rode kool rond 43 cent per kilo en voor de fijne sortering rond 70 cent, inclusief de verpakking. Bij wittekool is dat rond 30 en 36 cent. “Op zich redelijke prijzen, in ieder geval voor onze bedrijfssituatie. Wij hebben zonnepanelen en kunnen salderen, maar als je stroomtarief momenteel niet vastligt, dan heb je een ander verhaal. Het verschilt per bedrijf of je voor deze prijzen rendabel kunt uitleveren.”

Oogst in november

Daarnaast zijn de opbrengsten bij telers nogal wisselend door de regenval in juni. “Daarna was het in september droog en in oktober en november zijn de gewassen door de regen nog flink bijgegroeid. Telers die pas laat zijn gaan oogsten, zijn uiteindelijk beloond met een hogere opbrengst. Normaal oogst je in november niet meer de best bewaarbare kolen, maar dit jaar was daar een uitzondering op.”

Goede kwaliteit

De bewaarkwaliteit bij Danenberg is tot nog toe, op enkele ‘rotstrukken’ na, in ieder geval goed. “Dat komt door de temperaturen die hier amper boven de 25 graden zijn uitgekomen en de druk van trips en rupsen was heel laag. Daardoor hebben de kolen nauwelijks wondjes opgelopen.”

Eerste planting

Het nieuwe seizoen startte voor Danenberg half maart op Goeree Overflakkee. “Daar woont mijn schoonfamilie, vandaar… Daar hebben de vroegste onder vliesdoek geplant, het wittekoolras is Vivaldi, bij rode kool zijn het Omero en Salsero.” Een week later werden in Dirkshorn dezelfde rassen onder microklimadoek geplant.

Bemesting en onkruid

Na het ploegen en dichthalen van de ploegsnee strooit Danenberg kali en een beetje KAS. Voorop de plantmachine dient hij de bodemherbiciden Devrinol en Sultan in combinatie met Grounded toe en de kunstmest wordt tijdens het planten ook meteen ingewerkt. “Zo blijven de meststoffen mooi in de toplaag.” Meestal volstaat deze aanpak. “Maar de voorjaren lijken steeds droger te worden, het is steeds lastiger om een goed spuitmoment te vinden.”

De overige bemesting bestaat uit vloeibare NTS, toegediend aan beide zijden van de plantrij, en onder het plantje komt fosfaat. “Op deze manier is de weggroei iets trager dan bij onze oude reguliere methode, maar in het seizoen lijkt tijdens droge en natte periodes de doorgroei beter gewaarborgd.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Bart Danenberg
Bart Danenberg

Sluitkool teler in Dirkshorn (Noord-Holland)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin