Doorgaan naar artikel

Goede volumes sluitkool tegen iets lagere prijzen

Half november zijn de verkoopvolumes sluitkool goed te noemen. De prijs ligt ongeveer € 0,10 lager dan vorig jaar rond deze tijd, toen er wat krapte was.

De meeste handel gaat volgens Richard Kruijer van Tuindersbelang in deze periode naar West- en Zuid-Europa. “Dat is normaal voor deze tijd en de volumes zijn niet slecht.”

Wel maakt hij zich wat zorgen over de aanhoudende natte oogstomstandigheden, in ieder geval in Noord-Holland. Dat kan betekenen dat de beschikbaarheid in de komende tijd iets minder zou kunnen zijn, ook omdat er door de nattigheid op het veld meer kolen verloren gaan.

‘Voor het koelhuis’

Bij gedwongen uitstel van oogsten, komen die kolen als het ware ‘voor het koelhuis te liggen’, zoals Kruijer dat omschrijft. “Bewaarkool brengt meer kosten met zich mee. Die kolen blijven liggen zolang de prijzen op het huidige niveau zijn en er vanaf het land nog voldoende kolen met een lagere kostprijs beschikbaar zijn.”

Afweging bewaarkool

De meeste kleiner telers hebben hun bewaarkool al wel in de bewaring zitten. Bij de grotere telers is dat veelal nog niet het geval. Afhankelijk van de vraag en de marktsituatie beslissen die telers veelal pas tegen het einde van het jaar hoeveel kool er nog direct vermarkt wordt en hoeveel de bewaring in gaan. “Januari en februari zijn traditioneel wat slappere maanden, dan is het bewaren in de hoop dat de markt na die twee maanden weer gaat aantrekken”, aldus Kruijer.

Geen krapte

Het prijsniveau van witte kool ligt half november tussen € 0,21 en € 0,40 per kilo. Voor rode kool wordt tussen € 0,25 en € 0,40 betaald. De kleinere maten zijn duurder dan de grotere maten, geeft Kruijer aan. Gemiddeld zit de prijs zo’n € 0,10 lager dan vorig jaar rond deze tijd.

Kruijer: “Door de droogte gaven de gewassen toen lagere producties en was er sprake van krapte. Daar is nu met al de regen geen sprake van. Als het maar blijft regenen, heb je wel kans dat misschien niet alles geoogst gaat worden. Dan zou er juist daardoor weer krapte kunnen ontstaan.”

Prognose: Stabiele aanvoer en prijsvorming

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin