Doorgaan naar artikel

Brexit leidt nu al tot wijzigingen AGF-schap

Britse supermarkten nemen hun groente- en fruitschap onder de loep om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op een harde brexit.

Dat blijkt uit onderzoek van het Britse marketingbureau Kantar. Supermarkten hebben in de aanloop naar dit seizoen goed gekeken naar houdbaarheid van verschillende rassen tomaten en andere producten om zo beter schokken van een harde brexit op te vangen. Producten met een langere houdbaarheid zijn beter op voorraad te houden.

Inkoopeisen

Ook zullen de ketens hun inkoopeisen voor maat en klasse van hun groente- en fruitproducten als het nodig is aanpassen en ook dus meer afwijkende producten in het schap brengen. Nu gebeurt dat al onder de naam wonky vegetables, maar in nood zal deze klasse producten vaker in het schap te vinden zijn.

Verstoring aanvoerketen

Volgens de onderzoekers hebben supermarkten ook enkele producten geschrapt om te voorkomen dat beschikbaarheid van deze importproducten een probleem wordt. De onderzoekers Ray Gaul and Fraser McKevitt, schrijven dat er weinig twijfel is bij de supermarkten dat een harde brexit zal leiden tot een forse verstoring van de aanvoerketen voor groenten en fruit, omdat 62% van de groente en fruit wordt geïmporteerd. Eerder wezen de Britse ketens al op de risico’s van een harde brexit voor de beschikbaarheid van groente en fruit.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin