Doorgaan naar artikel

Automatisering zet door op innovatieve koolbeurs RoDeKo

Uit het aanbod van standhouders RoDeKo Beurs van telersvereniging RoDeKo in Noord-Holland valt op te maken dat automatisering doorzet. Een kleine 50 standhouders deelden teeltinformatie en presenteerden machines.

Volgens Kees Stoop, secretaris van het bestuur en organisator van de beurs, werd de beurs met naar schatting 500 bezoekers goed bezocht. Aan het programma om de spuitlicentie te verlengen namen 46 telers deel.

Precisietechnieken en bladmeststoffen

Stoop: “Deze opzet is voor telers interessant. In groepjes zijn we voorafgaand aan de beurs bij zes standhouders langs gegaan die hun verhaal deden. We zijn onder meer geïnformeerd over precisietechnieken en bladmeststoffen. Agurotech vertelde over beregenen op maat en Ronald Hand van Bejo over de ontwikkeling van sterkere rassen. Daarna hebben in een zaaltje presentaties gekregen van het Landbouwportaal en Paul Goorden van Cebeco Agrochemie.” De beurs vond plaats bij CAV/Agrotheek in Middenmeer.

Toenemende mechanisatie

Het aantal van een kleine vijftig standhouders is al jaren nagenoeg stabiel. Uit hun aanbod valt op te maken dat automatisering doorzet. Zo heeft Loonbedrijf Poland uit Waarland een tweede volautomatisch koolplanter van Agri-Evolution aangeschaft.

Rodeko beurs - loonbedrijf Kees BakkerLoonbedrijf Kees Bakker toonde een aantal werkzaamheden op video, waaronder het schoffelen met de bioweeder/-tracker (met en zonder camera) van FDAM. De schoffelelementen zijn bij aanvang van de teelt te vervangen door rotorwieders, waarbij kiemend onkruid wordt afgedekt. De loonwerker heeft het idee dat het van de werkzaamheden afhangt of bedrijven nog zelf investeren in automatisering of het aan loonwerkers overlaten.

Veenvrije perskluit

TTS-Transplanter (Rijsbergen) loopt op de tijd vooruit en toonde fysiek en op video een nieuwe veenvrije perskluit, die in Engeland opgang maakt. Het bedrijf is eveneens gespecialiseerd in volautomatische plantmachines die in Engeland al worden ingezet voor de teelt van sla in combinatie met de ‘peatfree’ perskluit.

Wegvallen Movento

Een ander veelbesproken onderwerp blijft plaagbestrijding. Het wegvallen van het gewasbeschermingsmiddel Movento in 2025 wordt volgens Stoop als bedreiging van de teelt gezien. “In veel projecten wordt nu gestuurd op weerbaarheid of groene middelen, maar het effect daarvan is voorlopig minder dan telers van chemisch ingrijpen gewend zijn.”

Kleine windmolen, grote toekomst

De Wieringermeer is enkele jaren geleden volgebouwd met windmolens waarvan de opbrengst naar Agriport gaat. Toch, of juist daarom, heeft de gemeente nog geen beleid voor het plaatsen van 15 meter hoge windmolens bij akkerbouwbedrijven.

John Braakman van WES (Wind Energy Solutions) verwacht een bijstelling. “Dit is de beste plek voor windmolens in Nederland. Het waait altijd en de opbrengst is daardoor met zeker 200.000 kwh per jaar ongelooflijk veel. Het dekt toch snel 20% van de energievraag van de bedrijven. Bovendien is het een pré bij andere investeringsplannen. Het is een teken van duurzaamheid en draagt bij aan het verdienmodel.”

Eric Bakker meest Tukke Tuinder

RoDeKo Beurs heeft ook een kennisquiz: Tukke Tuinder. De door WES windmolens geschonken prijs van € 600 voor de meest Tukke Tuinder werd dit jaar gewonnen door Eric Bakker uit Waarland. Deze koolteler riep de kennisquiz Tukke Tuinder als lid van het RoDeKo-bestuur 13 jaar geleden in het leven. Dit jaar werd hij zelf de winnaar.

Eric Bakker (Waarland) won dit jaar de kennisquiz Tukke Tuinder.
Eric Bakker (Waarland) won dit jaar de kennisquiz Tukke Tuinder.

Bekijk meer

Share this

Marga van der Meer
Marga van der Meer

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin