Doorgaan naar artikel

Afzetpartijen wachten op duidelijkheid GMO

Foto: ANP

Foto: ANP

The Greenery, Veiling Zaltbommel en Van Nature weten nog niet of in 2018 weer GMO-miljoenen binnen bereik komen.

De organisaties zagen dit jaar af van GMO-miljoenen omdat de onduidelijkheid en risico’s op hoge terugvorderingen te groot zijn. Als ze weer willen deelnemen moeten zij voor 15 september nieuwe programma’s indienen met GMO-projecten, maar wachten nog op duidelijkheid van het ministerie van Economische Zaken.

Medio juli wordt de publicatie van de nieuwe GMO-verordening verwacht. Het ministerie heeft die tijd nodig om de nieuwe EU-GMO-verordening (in mei gepubliceerd) om te schrijven naar een nationale regeling. De afzetorganisaties hopen dat de publicatie in de Staatscourant wijzigingen en leidraden bevatten om de onduidelijkheid en risico’s weg te nemen rondom dat GMO-dossier.

Uitstel verwacht voor indienen plannen

Jaarlijks moeten de afzetorganisaties de plannen indienen voor 15 september. Toen EZ vorig jaar ook de wijzigingsregels laat publiceerde (11 juli), gaf het een uitstel van een maand. Ook nu wordt uitstel verwacht. De afzetorganisaties verkeren echter nog in onduidelijkheid.

The Greenery heeft de plannen wel uitgewerkt en lijkt op koers voor nieuwe GMO-deelname. “We wachten op de laatste info van de overheid met de Nederlandse interpretatie van de regelgeving. We toetsen de plannen aan die laatste info van de overheid en dan volgt een besluit van het bestuur en directie.”

Tijd dringt

Veiling Zaltbommel stelt dat de tijd dringt voor de afzetorganisatie die nog twijfelt over een toekomst onder GMO. Ook daar wordt het programma voorbereid, maar deze is nog niet afgerond. “Als je voor 15 september alles moet indienen, moet je ondertussen wel weten wat je wil doen. Als we de laatste info krijgen van de overheid zullen we dat in hoog tempo uitwerken”, aldus directeur Peter van Osch.

In 2017 ontvangt de veiling dus geen GMO-middelen voor projecten of uitgaven. “Dat raakt onze organisatie uiteraard, maar het is een afweging tegen het met hoog risico deelnemen aan een onduidelijk programma. We wachten op de laatste info van het ministerie en we hadden al gehoopt dat het er was.”

‘Best practices’ als leidraad

Ook Van Nature zegt vlak voor een besluit te staan, omdat de tijd dringt richting 15 september. Of dat besluit er komt voor of na een publicatie van de nieuwe GMO-regels is niet duidelijk.

Als de nieuwe nationale GMO-regels gepubliceerd zijn, wil het bedrijfsleven zelf met een lijst van ‘best practices’ komen als leidraad. Ook dat moet onduidelijkheden en risico’s wegnemen over het erkennen van GMO-organisaties.

Update: Het ministerie van EZ laat weten op vragen van Groenten & Fruit dat op 15 juli de nieuwe regeling wordt gepubliceerd. Telersverenigingen krijgen uitstel tot 1 oktober om vervolgens hun GMO-programma’s in te dienen.

Bekijk meer

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin