weblog

Blikgroente steeds gezonder, maar is er ook erkenning?

De groenteverwerkers hebben in drie stappen hun suiker en zoutgehaltes verlaagd, maar de vraag is of dat erkend wordt.

Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS wil een versnelling van de verbetering van de receptuur van bewerkte voeding en komt daarvoor met plannen. Hij ziet dat bedrijven wel willen meewerken om zo hoog mogelijk te scoren in een nieuw in te voeren voedsellogo NutriScore. In vijf scores (met letters en kleuren) wordt een product straks op het etiket ingedeeld op de gezondheidswaarde. België heeft het keuzelogo al ingevoerd. De meeste blik- en potgroente scoren de hoogste score (A). Rodekool met appel haalt een score B.

Of Nederland straks ook score A toestaat op blik- of conservengroente, is de vraag. Volgens groenteverwerkerskoepel Vigef heeft de sector veel gedaan aan gezondheid. Secretaris Peter Rijnhout: “Er zijn al grote stappen gezet. Suiker is soms helemaal weggelaten en zouttoevoeging is ver afgebouwd. HAK gebruikt de NutriScore al.”

HAK gebruikt NutriScore op verpakkingen. Foto: HAK
HAK gebruikt NutriScore op verpakkingen. Foto: HAK

Blikgroente niet in Schijf van Vijf

De Nutriscore moet voor invoering worden afgestemd op landelijke voedingsrichtlijnen. Voor Nederland is dat de Schijf van Vijf. Rijnhout: “Blikgroenten zullen niet in de Schijf van Vijf worden opgenomen omdat zelfs 0,3 gram zout te veel is voor het Voedingscentrum.”

Wel NutriScore A dus en niet in de Schijf van Vijf? Is dat mogelijk en uit te leggen aan consumenten? Rijnhout denkt dat die situatie denkbaar is, maar erkent dat het een vreemde situatie is, die ook lastig is uit te leggen aan klanten. Een score B in de NutriScore lijkt een onderwaardering voor het werk van de sector.

NutriScore uitbouwen

Veel is nog niet duidelijk, zoals de criteria voor de NutriScore. In Europa wordt het schema herzien en een organisatie opgetuigd om besluiten te nemen. Nederland zit via RIVM in die stuurgroep. Of blikgroente straks de hoogste NutriScore kan laten zien op het etiket, hangt dus af van internationale afspraken. Ook kan de sector het laatste beetje zout vervangen. Dan is blikgroente weer terug in de Schijf van Vijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.