Doorgaan naar artikel

Nutri-Score moet van label groenten en fruit af

Verse groenten en fruit vallen buiten het voedselkeuzelogo Nutri-Score. Dit betekent dat nu deelnemende afzetpartijen etiketten moeten aanpassen per 2024.

Nutri-Score is een zogeheten voedselkeuzelogo, een hulpmiddel voor de consument om te kiezen voor het product met een betere samenstelling. Met letters en kleuren wordt een score gegeven aan producten binnen een productcategorie.

Bij groenten en fruit hebben in principe alle verse producten een hoogste score. Daarop bestaat wel een uitzondering, bijvoorbeeld verpakte (zoute) zeewier. Maar op verpakte gesneden producten kan als uitzondering wel een Nutri-Score worden aangebracht, blijkt uit de richtlijnen. Maaltijdsalades met toevoegingen moeten wel een Nutri-Score hanteren.

Nutri-score is vooral gericht op productverbetering. Bij verse groenten en fruit is die mogelijkheid er niet

Kennis bij consumenten over blikgroente en verse groente

Met Nutri-Score kunnen klanten dus binnen bijvoorbeeld blikgroente de beste keuze maken, maar blikgroente kan niet worden vergeleken met verse groente en fruit. Daar is Nutri-Score niet voor bedoeld. Vaak weten consumenten dat niet.

Is de sector niet bang voor verwarring? Dat consumenten denken dat blikgroente gezonder zijn dan verse groente? GroentenFruit Huis denkt van niet. “Het verschil met blikgroente en verse groente is dat er bij blikgroente productaanpassingen gedaan kunnen worden op het product, denk aan toevoegingen of verminderingen. Nutri-score is vooral gericht op productverbetering. Bij verse groenten en fruit is die mogelijkheid er niet. Daarnaast denken wij dat consumenten wel weten dat groenten en fruit gezond zijn. Blikgroente kan ook een prima alternatief zijn, mits het aantal toevoegingen van suiker en zout beperkt is en dus een goede Nutri-Score heeft.”

Lees ook: Blikgroente blijft aandachtspunt Nutri-Score

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin