Doorgaan naar artikel

Blikgroente blijft aandachtspunt Nutri-Score

Nederland voert Nutri-Score in 2024 officieel in om consumenten in de winkel te wijzen op gezonde voeding. Voor conservengroente zijn nog vragen over de Nutri-Score.

Nutri-Score geeft met kleur en letters (A, B, C, D of E) de beste keuze aan in het assortiment. De aanbeveling of waarschuwing hangt af van de hoeveelheid zout, suiker, vezels en groente en fruit. Nederland voerde de Nutri-Score niet direct in, omdat het niet goed past op een aantal punten. Zo werd blikgroente gunstig beoordeeld, terwijl er in Nederland vragen zijn over het zoutgehalte van verwerkte groente in blik of glas.

Richtlijnen opnieuw beoordeeld en aangepast

De internationale werkgroep van het Franse Nutri-Score heeft de richtlijnen opnieuw beoordeeld en aangepast. Dat lijkt voor conserven nog niet alle zorgen helemaal weg te nemen. De hoeveelheid zout wordt nu wel strenger bestraft, maar nog niet genoeg, oordeelde de Gezondheidsraad daarop. Blikgroente met te veel zout kan nog steeds een positieve score B krijgen. De Gezondheidsraad ziet het risico dat consumenten zo te veel zout binnenkrijgen en adviseert verdere afspraken te maken met Nederlandse fabrikanten over receptuur. Voor importproduct is een monitoring nodig van zoutgehaltes. Overigens verwacht de Gezondheidsraad dat Nutri-Score in de toekomst strenger omgaat met zout in blikgroente.

Al veel verlaging zoutgehalte

De branchevereniging voor conservenfabrikanten Vigef zegt dat verdere aanscherping van receptuur bijna niet mogelijk is. De bedrijven wisten het zoutgehalte als 42 procent te verlagen na 2018. Ook het suikergehalte ging met 56 procent fors omlaag in de zoetere producten als rode kool. Vigef heeft geen signalen dat de nieuwe scherpere Nutri-Score richtlijnen tot problemen leidt bij fabrikanten.

Officieel voedselkeuzelogo

In de afgelopen week werd de Nederlandse regeling gepubliceerd in de Staatscourant waardoor de Nutri-Score officieel aangewezen wordt als voedselkeuzelogo. Het gebruik van Nutri-Score als voedselkeuzelogo is een vrijwillige keuze van levensmiddelenbedrijven. Als levensmiddelenbedrijven wel Nutri-Score toepassen, moeten zij de richtlijnen volgen voordat ze het logo gebruiken op het etiket.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin