Doorgaan naar artikel

Hessing sluit fabriek om kostenstijging en krimp markt gesneden groente

Groentensnijderij Hessing sluit de locatie in Zwaagdijk-Oost (Noord-Holland). Het bedrijf kan de hogere kosten niet terugverdienen op een krimpende markt voor gesneden groente.

Het besluit betekent dat Hessing de groentensnijderij concentreert op één locatie in Venlo (Limburg). Nu zijn er nog drie vestigingen in Nederland. De locatie in Belfeld (Limburg) zou naar Zwaagdijk-Oost verhuizen, maar nu verhuist deze activiteit naar Venlo en sluit Zwaagdijk-Oost. In Duitsland heeft Hessing een snijderij voor fruit.

Consumenten terughoudend met luxe groente- en fruitmixen

Consumenten zijn terughoudend geworden in de aankoop van de luxere groentemixen, maar zeker ook fruitmixen. Directeur Frank Hessing. “We zien dat op markten in Nederland, Duitsland en Denemarken, waar we vooral actief zijn. Die markten ontwikkelen zich niet hetzelfde, maar we zien duidelijk groeivertraging en zelfs een beetje krimp.”

De nieuwe locatie in Venlo wordt nog steeds opgestart. In september dit jaar moet de productie in de fabriek volop draaien. “De opstartkosten van de nieuwe locatie zijn ook hoog, maar dat speelt geen rol in het besluit om Zwaagdijk-Oost te sluiten. Dat is een incidentele kostenverhoging. Het besluit rond Zwaagdijk is puur een besluit vanwege langetermijnontwikkelingen.”

Hessing verliesgevend

In 2022 en 2023 waren de cijfers van Hessing al tegenvallend door de kostenstijgingen. De hogere kosten kunnen niet allemaal doorberekend worden aan de afnemers. Bij de supermarktafnemers zijn de contracten doorlopend. Er ligt dus geen verlies van klanten ten grondslag aan dit besluit.

Dat de markt van gesneden groente niet meer groeit, is dat het gevolg van te weinig vernieuwing? Hessing: “We zijn ook elke dag met innovatie bezig, met nieuwe producten ontwikkelen, maar we houden wel focus op vers gesneden groenten en fruit en verspakketen.” Bij verspakketten zit wel flinke omzetgroei, maar het is met 5% van de omzet een beperkt aandeel van de omzet van Hessing.

Sociaal plan voor werknemers Hessing

Voor de medewerkers in Zwaagdijk-Oost is de sluiting een harde klap. Op die locatie werken circa 250 vaste medewerkers en 200 uitzendkrachten. Voor de vaste werknemers wordt een sociaal plan geschreven.

Lees ook: Gesneden groente nog lang niet uitontwikkeld

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin