Doorgaan naar artikel

Hessing Supervers en Groendus werken met bijna 12.000 zonnepanelen

Alle 100 productielijnen van Hessing Supervers snijden en verwerken binnenkort groenten en fruit op zelfopgewekte groene energie. Er liggen 11.988 zonnepanelen op de nieuwe fabriek in Greenport Venlo dat een netcongestiegebied is.

Het is zeldzaam dat een zonne-energiecentrale van deze omvang wordt gerealiseerd in een regio waar teruglevering aan het elektriciteitsnet absoluut verboden is, stelt Hessing Supervers.

Met een geïnstalleerd vermogen van 5.300 kilowattpiek (kWp) op zo’n 50.000 vierkante meter vormde dit een interessante uitdaging die Groendus graag aanging. Voor de beeldvorming: dit zijn tien voetbalvelden vol zonnepanelen die het hele jaar genoeg stroom leveren voor 2.000 huishoudens. Een hoog eigen verbruik en de mogelijkheid van energiebuffering in ijswatersilo’s voorkomen teruglevering aan het stroomnet.

Niet terugleveren en doorlopend koelen

De productielijnen in de fabriek verbruiken een groot gedeelte van de opgewekte zonne-energie gelijktijdig. Het overige deel mag niet aan het net teruggeleverd worden en moet dus ook voor eigen processen worden benut.

“Het verwerken en opslaan van groente en fruit gebeurt bij Hessing onder lage temperaturen om alles vers te houden. De kwaliteit van het product is van levensbelang voor bedrijven in de voedsel sector. Dus wordt er doorlopend gekoeld, wat voor een grote energievraag zorgt” vertelt Gunnar Larsen, senior projectontwikkelaar bij Groendus.

IJswatersilo’s voor energiesturing

Hessing gebruikt onder andere twee ijswatersilo’s voor het koelen van groente en fruit. “Het voordeel van koelen met ijswater is dat het koelproces veel sneller en efficiënter verloopt dan met andere technieken.” De silo’s hebben nog een functie: ze kunnen overtollige zonne-energie bufferen. De zonne-energie kan worden omgezet in koeling zodra teruglevering aan het net dreigt. Zo kan het bedrijf de silo’s inzetten voor energiesturing en congestiemanagement.

De fabriek voldoet aan de nieuwste duurzaamheidsnormen en heeft het BREEAM-certificaat ‘Very Good’ gekregen. Hessing zegt daarmee de duurzaamste versfabriek van Europa te zijn.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin