Doorgaan naar artikel

Preventie obesitas werkt niet: ‘AGF goedkoper maken’

Alle inspanningen in het Nationaal Preventieakkoord leiden niet tot voldoende verbeteringen in gezonde voedingspatronen. Daarvoor is het nodig groenten en fruit goedkoper te maken.

Dat blijkt uit de Doorrekening impact Nationaal Preventieakkoord van het RIVM. De overheid heeft met meer dan zeventig partijen afspraken gemaakt voor dit akkoord voor onder meer gezonde levenstijl. Ook met de groenten- en fruitsector zijn afspraken gemaakt.

Het RIVM heeft berekend dat de doelen in 2040 niet worden gehaald met deze afspraken. Het doel is dat in 2040 bijvoorbeeld maximaal 38% van de volwassenen overgewicht heeft. Met de huidige afspraken zal ongeveer 56% van de volwassenen overgewicht hebben in 2040. Zonder afspraken zou dat 58% zijn.

Nutri-Score en Nationaal Actieplan Groente en Fruit ingesteld

Uit dit akkoord volgde al de invoering van de Nutri-Score als voedselkeuzehulp. Ook werd het Nationaal Actieplan Groente en Fruit ingesteld, met versnelling van de consumptiegroei voor groenten en fruit. Zowel supermarkten, horeca als catering streven naar een jaarlijkse consumptiegroei van producten uit de Schijf van Vijf.

De prijsstijgingen voor groenten en fruit zetten die groei in 2023 onder druk, zo bleek deze week uit de consumptiecijfers. Cateringbedrijven boeken wel vooruitgang in 2023, maar dat is omdat opdrachtgevende bedrijven ze daartoe aanzetten voor bedrijfskantines. Daarnaast kregen de topsectoren Agri&Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen in 2019 al minimaal € 10 miljoen aan publieke middelen om te komen tot projecten voor gezonde voedingsproducten.

Wachten op koers nieuw kabinet

Extra en stevigere maatregelen zijn nodig om de doelen te bereiken, schrijft RIVM. “Dit zijn bijvoorbeeld: Gezond voedsel goedkoper maken, ongezond voedsel duurder maken, of reclame voor ongezond voedsel verder beperken.” Een besluit over btw-verlaging voor groenten en fruit zal een nieuw kabinet moeten nemen. Of een eventueel rechts kabinet veel ziet in preventie is ook onduidelijk.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin