Doorgaan naar artikel

Consumptie van groente en fruit daalde in 2023

consumptie groente en fruit

Foto: Albert Heijn, Yasmin Hargreaves

Zowel thuis als buiten de deur is de consumptie van groente en fruit gedaald in 2023. De volumedaling is 3 en 4 procent.

Dat maakt GroentenFruit Huis bekend op basis van cijfers van GfK en Foodstep, die de verkoopcijfers monitoren voor huisconsumptie en eten buiten de deur. De prijsstijgingen zijn mogelijk de verklaring voor de consumptiedaling. In 2023 was de prijsstijging voor groenten en fruit gemiddeld 7 procent, maar dat kwam bovenop een al forse stijging in 2022. Voor veel consumenten is groente duur geworden. Er lijkt ook sprake van verschuiving naar bewerkte groente.

Trendbreuk

De daling van de consumptie (in volume) is een trendbreuk. Vorig jaar nam de consumptie niet meer toe na drie jaren van groei. De consumptie in volume zal daarmee nog boven het niveau van vóór Corona liggen. Vooral de consumptie van groenten steeg flink de laatste jaren.

In verkoop van verspakketen zit groei, de verkoopdaling bij gesneden groente is iets lager dan voor onbewerkt. Klanten lijken dus nog voor gemak te kiezen.

Horeca beknibbeld

In 2023 kocht de horeca- en cateringsector in Nederland 4 procent minder verse groente en fruit. De inkoopwaarde lag echter 11 procent hoger dan in 2022. Vooral cafetaria‘s, lunchrooms en horeca bij sport & recreatie verwerkten minder groente en fruit in 2023. Restaurants serveerden 2 procent minder groente en fruit. Uitzonderingen zijn cateraars bij bedrijven. Zij boden 3 procent meer groenten en fruit aan. Cateraars zijn steeds bewuster bezig om hun footprint te verlagen door meer plantaardige producten aan te bieden.

Online verkoop daalt 5 procent

De online verkopen van groente en fruit daalden 5 procent in 2023 (in volume). Deze daling komt vooral voor rekening van kopers die af en toe online bestellen. Het aandeel van online bestellingen in de totale uitgaven van verse groente en fruit bleef stabiel op 7 procent.

Slechte ontwikkeling

De dalende consumptie is een slechte ontwikkeling, vindt GroentenFruit Huis. Nederlanders eten nu 153 gram groente en 135 gram fruit gemiddeld. Dat is onder de grens van 250 en 200 gram. “De hoop is gevestigd op het nieuwe kabinet om haast te maken met nieuwe maatregelen die bijdragen aan een gezonde en duurzame voedselomgeving en daarmee aan een hogere consumptie van groenten en fruit”, schrijft GroentenFruit Huis in haar jaaroverzicht.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin