Vollegrond

Nieuws

Bonduelle gaat in Nederland omstreden keurmerk voeren

Bonduelle gaat het Nutri-Score-keurmerk in Nederland op conservengroente voeren, waar Nederlandse telers dat nu niet mogen.

Bonduelle mag haar in Frankrijk geproduceerde peulvruchten en mais in Nederland met het Nutri-Score-logo voeren met de hoogste score. Dat logo helpt de consument middels een schaal met vijf kleuren en letters (A tot en met E) om een gezonde voedselkeuze te maken. Hoewel de Rijksoverheid van plan is dit logo ook in Nederland te erkennen, wordt Nederlandse fabrikanten gevraagd te wachten met invoering.

Niet in overeenstemming met Schijf van 5

Het is namelijk niet in overeenstemming met de Schijf van 5. Veel conservengroente staat niet op de Schijf van 5, maar haalt wel de hoogste score in de Nutri-Score. Bonduelle weet van de discussie in Nederland, maar is als buitenlandse leverancier vrijgesteld van die beperking, stelt een woordvoerder. De Nederlandse fabrikant HAK gebruikt Nutri-Score ook, maar doet dat in overleg met de overheid in een pilot om ervaringen te peilen.

In lijn lopen

Minister van Volksgezondheid Paul Blokhuis wil dat Nutri-Score internationaal meer in lijn gaat lopen met de Schijf van 5. Het Franse keuzelogo wordt opnieuw geëvalueerd door de Franse overheid met een internationaal wetenschappelijk panel. Nederland wil daar de voorstellen inbrengen. Een uitkomst uit die lopende discussie is er niet, stelt ook Bonduelle. Als Nederland zijn zin krijgt, betekent dit dat Bonduelle de A-score moet aanpassen naar een B-score voor producten waar te veel suiker of zout aan zijn toegevoegd.

Donkergroen

Met het Nutri-Score-logo kunnen consumenten in één oogopslag zien of een product een gezonde keuze is. De stoplichtkleuren geven aan hoe gezond de keuze is: de donkergroene A is de meest gezonde keuze, terwijl de rode E het minst gezond is.

Of registreer je om te kunnen reageren.