Doorgaan naar artikel

HAK zet volgende stap op weg naar biologisch

Groenteconservenbedrijf HAK heeft vanaf volgende oogst ook van sperziebonen, boerenkool en wittekool (zuurkool) alleen nog de biologische variant in het assortiment.

Eerder ging HAK over op biologische rode bieten. Doel van het bedrijf is om alleen biologisch gecertificeerde groenten en peulvruchten te verkopen, voor zover het om in Nederland geteeld product gaat. Dat is 85% van alle groenten en peulvruchten die HAK laat telen. In 2027 moet dit gerealiseerd zijn.

Alle gewassen biologisch telen

De teelt van de drie nieuwe biologische groenten gebeurt in Zuid-Holland, Zeeland, Flevoland en Noord-Holland. Intussen lopen tests met andere groenten. De bedoeling is om in 2025 met opnieuw drie groenten over te schakelen op alleen biologisch. Welke dat zijn, is nog niet bekendgemaakt. Volgens de fabrikant zijn alle gewassen biologisch te telen, al zijn de uitdagingen niet bij elk gewas gelijk. Bij rodekool en doperwten zou het lastiger zijn dan bij rode bieten.

HAK wil een snellere transitie naar biologisch

HAK vindt de overstap naar biologisch belangrijk voor de lange termijn. Het bedrijf wil biologische groenten en peulvruchten bereikbaar maken voor iedere consument. Daarvoor is schaalvergroting nodig. Joachim Nieuwhoff, directeur Inkoop en Landbouw bij HAK, wil een snellere transitie naar biologisch. Dat kan volgens hem onder meer door btw-vrijstelling voor bioproducten en een transtitievergoeding voor telers.

Share this

Afbeelding
Johan Oppewal

chef redactie ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin