Groenten & Fruit Actueel
||

Telers België: arbeidsmodule Grasp is veelal overbodig

In België is discussie over de voorwaarden voor personeel in de module Grasp, dat is gekoppeld aan GlobalGap.
In de module Grasp worden telers gecontroleerd over hoe ze omgaan met personeel. – Foto: Fotostudio Atelier 68

In de module Grasp worden telers gecontroleerd over hoe ze omgaan met personeel. – Foto: Fotostudio Atelier 68

Belgische telers willen versoepeling van inkoopeisen van supermarkten, zoals de voorwaarden voor personeel in de module Grasp, dat is gekoppeld aan GlobalGap. Ook in Nederland is over de invulling van de regels wat discussie geweest.

De Belgische koepel voor afzetorganisaties VBT is buitengewoon openhartig over zijn frustratie over bureaucratie. De nieuwe versie van Grasp betekent weer een verzwaring van de eisen, stelt de koepel. In de module Grasp worden telers gecontroleerd over hoe ze omgaan met personeel. Voor met name kleinere bedrijven zijn de regels belastend. Als bedrijven geen personeel hebben, krijgen ze geen Grasp-erkenning, maar lijken supermarkten ze ook liever niet te selecteren als leverancier.

Algemeen secretaris van VBT Luc Vanoirbeek vindt dat vooral supermarkten versoepelingen tegenhouden. “Zij dragen de kosten niet en hebben er geen directe baat bij. Hopelijk dat ze door de Europese boerenprotesten toch wat ontvankelijker worden voor onze vraag”, vertelde Vanoirbeek aan Vilt.be.

Oplossing ligt in nationale interpretatie

De Belg Guy Callebaut is voorzitter van GlobalGap. Begrijpt hij de weerstand in België? “Ik kan begrijpen dat producenten ongelukkig zijn over regelgeving. Dat past bij de algehele Europese malaise over bureaucratie. We kunnen misschien oplossingen vinden. Landen maken op dit moment hun eigen interpretatie van deze versie van Grasp. We hopen dat we daarin een aantal lasten kunnen wegnemen.”

Nederland werkt ook aan de nationale interpretatie van de Grasp-regels. Deze uitwerking ligt nu ter beoordeling bij het hoofdkantoor van GlobalGap in Keulen. In Nederland werden ook wat knelpunten gezien, maar met de Nederlandse interpretatie is daar voor bedrijven mee te werken, laat een vertegenwoordiger van GroentenFruit Huis weten. De goedkeuring voor die Nederlandse interpretatie is er nog niet.

Verschillen per land

Op punten wordt de nationale wetgeving strenger voor hoe bedrijven omgaan met personeel. Die eisen gaan dan soms verder dan de regels voor Grasp. Dit betekent ook dat de nationale interpretatie kan verschillen per land. Als België erin slaagt meer administratieve lasten te schrappen voor Grasp, betekent dit niet dat Nederlandse leden van Belgische veilingen daar direct van profiteren. Die moeten zich aan Nederlandse regelgeving houden en dus aan de Nederlandse interpretatie van deze regels.    

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers